Melisa Brčaninović za Novi.ba: Nikada nisam smatrala da je mana što mi je Mara mama, a da je dostignem trebat će mnogo vremena, rada i sreće

Košarka
Melisa Brčaninović za Novi.ba: Nikada nisam smatrala da je mana što mi je Mara mama, a da je dostignem trebat će mnogo vremena, rada i sreće
,

Melisa Brčaninović (1999. godište, 193 cm) jedan je od najvećih talenata u Evropi trenutno. Svoju karijeru započela je u nekadašnjem prvaku Europe Jedinstvu iz Tuzle. U seniorkoj ligi već je igrala sa 14 godina. Pravi je univerzalac na terenu, jer može pokriti nekoliko pozicija. Krase je odličan šut s vanjskih pozicija, kao i sama fizička dominacija i ispod koša.

Sjajna bh. reprezentativka rado je prihvatila naš poziv za razgovor.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Melisa, prošle godine napravila si veliki iskorak u karijeri. Iz Italije odlaziš u Belgiju, u ekipu Castors Braine, koja nastupa u Euroligi. Jesi li zadovoljna odrađenim i kako se snalaziš u Belgiji?

Melisa Brčaninović: Ekipa Castors Braine je prethodnih godina igrala Euroligu. To je trebao biti slučaj i ove godine, međutim zbog pandemije su odlučili da nastupamo u Eurokupu.  Italija ima jednu od najjačih liga za žene, ali tamo nisam imala priliku igrati neko europsko takmičenje, što je i jedan od najvećih razloga zašto sam se odlučila za Belgiju. Situacija s pandemijom je dosta uticala na prvenstvo u Belgiji, iako se u septembru činilo sve normalnim i bez problema. Međutim, već polovinom oktobra prvenstvo je obustavljeno i bilo je upitno hoće li se nastaviti, ali uz dodatni pravilnik ipak smo uspjeli poslije dva mjeseca nastaviti ligu. Ova sezona je za sve sportiste neobična i možemo reći da smo izloženi uslovima na koje nismo navikli, ali sam ipak zadovoljna kako sam se snašla u novoj ekipi i pod otežanim uslovima. 

Koji su ciljevi tvoje ekipe za ovu sezonu i smatraš li da ih možete ispuniti?

Melisa Brčaninović: Sezonu smo otvorile veoma dobro, osvajanjem Kupa Belgije i osam pobjeda u prvenstvu. U utorak počinje i Eurokup, koji se igra u tzv. balonu u Valensiji, a nadam se da ćemo nastaviti s pobjedama i uspjeti se plasirati u dalje doigravanje ovog takmičenja. 

melisa-brcaninovic-800x445

Koliko na tebe utječe činjenica da ti je mama nekad vrhunska košarkašica Mara Lakić, te je li to prednost ili mana?

Melisa Brčaninović: Nikada nisam smatrala da je mana što je Mara moja mama. Dok sam bila mlađa i igrala još u BiH bilo je dosta negativnih komentara, prvenstveno zbog toga što je ona moja majka i što nisu razdvajali kosarkaški teren od našeg privatnog. Kada gledam sada na taj period to bih nazvala ljubomorom, zbog njihovog nezadovoljstva samim sobom. Ali to me mnogo toga naučilo i učinilo psihički spremnijom za ono što me čekalo pri odlasku iz BiH. Veoma sam sretna što mi je mama uspješna košarkašica od koje sam mnogo toga naučila, te svakodnevno imam priliku čuti dobar savjet od nekoga ko je prošao sve što ja trenutno prolazim. 

Smatraju te jednim od najvećih talenata u Evropi trenutno, imaš odličan šut s vanjskih pozicija, a također i veliku fizičku dominaciju i ispod koša. Smatraš li da možeš još napredovati  i u nastavku karijere dostići slavu mame Mare?

Melisa Brčaninović: Pohvala uvijek prija, ali sam svjesna da sam tek na početku svoje karijere. Istina, imam još mnogo toga da naučim, kako bih učinila svoju karijeru uspješnijom. Uspjeh koji je mama imala je veliki, prema kojem i ja težim, ali naravno za to je potrebno mnogo vremena, rada i sreće. 

Naša reprezentacija na najboljem putu je da izbori plasman na Eurobasket. Imamo jednu sjajnu generaciju i sigurno da možemo do tog uspjeha?

Melisa Brčaninović: Već u februaru imamo priliku da se plasiramo na Eurobasket, što bi mnogo značilo našoj državi, ali i ženskoj košarci u BiH. U oba duela ulazimo sa ciljem da pobijedimo, ekipe dolaze u različitim sastavima zbog situacije s pandemijom i zbog toga smatram da je važnije fokusirati se na nas i našu igru. Uz odličnu atmosferu i dobru igru pobjede u oba susreta neće izostati. 

melisa-brcaninovic-1

Možemo li očekivati uskoro da preuzmeš jednu od glavnih rola u reprezentaciji, te koji su tvoji planovi za budućnost na klupskom planu?

Melisa Brčaninović: Nadam se da ću svojim dobrim igrama i uz trenerovo povjerenje preuzeti bitniju ulogu u seniorskoj reprezentaciji. A što se tiče klupskih planova, još je prerano o tome govoriti, trenutno sam fokusirana na ovu sezonu. Eurokup tek počinje, što je jedan novi iskorak u mojoj karijeri, a i mnogo se utakmica ima još odigrati.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite