Bajden ne gubi vrijeme: Već prvog dana na dužnosti mijenja odluke Donalda Trampa

Svijet
Bajden ne gubi vrijeme: Već prvog dana na dužnosti mijenja odluke Donalda Trampa
.

Izabrani američki predsednik Džo Bajden planira da prvog dana stupanja na dužnost potpiše desetine ukaza i naredbi kojima će ili poništiti odluke Trampove administracije, ili "pogurati" politike koje su bile neostvarive tokom njegove vladavine, navodi CNN

Među tim odluka biće one o ponovnom priključivanju Pariskom klimatskom sporazumu i o ukidanju zabrane ulaska iz pretežno muslimanskih zemalja, pokazuje memorandum njegovog budućeg šefa Kabineta Rona Klajna.

183976-bajden-tramp-f

Prema dokumentu, Bajden će potpisati još niz naredbi kojima će ili poništiti odluke Trampove administracije, ili "pogurati" politke koje su bile neostvarive tokom njegove vladavine.

Među njima je i obustvava prinudnih iseljenja i plaćanje studentskih zajmova tokom pandemije  virusa korona, kao i uvođenje obaveznog nošenja maski u saveznim ustanovama, prenosi CNN.

Klajn je u dokumentu podsjetio da je Bajden tokom kampanje obećao da će se prvog dana na dužnosti pozabaviti poništavanjem kontroverznih odluka Trampove administracije, kao i borbi protiv pandemije virusa  korona.

- Tokom kampanje izabrani predsjednik Bajden je obećao da će preduzeti hitnu akciju kako bi se pozabavio tim krizama. Kao predsjednik on će ispuniti ta obećanja i potpisati desetine ukaza, memoranduma i direktiva agencijama kako bi ispunio ta obećanja", napisao je Klajn.

Izvor:Informer

Ne propustite