7 GREŠAKA KOJE PAROVI RADE - OVO UNIŠTAVA SVAKI BRAK: Odmah provjerite, ako vam se ovo dešava, GOTOVO JE!

Praktična žena
7 GREŠAKA KOJE PAROVI RADE - OVO UNIŠTAVA SVAKI BRAK: Odmah provjerite, ako vam se ovo dešava, GOTOVO JE!
.

Jeste li znali da vam ekonomija može pomoći poboljšati vezu bolje od bračnog psihologa?

Naučite rješavati probleme u vezi: 7 grešaka koje čak i savršeni parovi rade

1. Dijeljenje kućanskih poslova 50/50.

Ovo se obično smatra najpravednijim načinom kako podijeliti obaveze, bez obzira je li riječ o pranju posuđa ili peglanju. Međutim, ciljanje na točnu raspodjelu "po pola" dovodi do toga da vi stalno vodite brigu o tome koliko tko, i što tko radi, pazeći da ne izvučete deblji kraj u cijeloj priči... I vjerojatno se svađate svaki puta kada mislite da vi radite više od partnera. Ako previše vremena provedete koncentrirajući se na ovakvu jednakost, postoji šansa da vaša veza neće baš dugo preživjeti.

2d13ed5891ab06084defb09c51

Po pitanju kućanskih poslova bolje je primijeniti sustav koji ekonomisti nazivaju "komparativna prednost" gdje je svako od vas odgovoran za ono u čemu je najbolji. Vi, primjerice, možete kuhati, odlaziti u kupovinu namirnica i peglati, dok on može prati suđe, usisavati i odnositi smeće... Neke dane možda ćete vi raditi više, dok će opet u neke druge dane možda on morati više zapeti.

2. Zaključujete da su problemi u vezi kraj svega.

Sve veze kreću se u ciklusima. Postoje usponi (ekspanzija) i padovi (recesija), kao i u ekonomiji. Oni  ne samo da nisu neizbježni, već su dobri, pozitivni i zdravi. Oni vas tjeraju da preispitate svoje i tuđe odluke, ponašanja, situacije, da popravite ono što možda niste dobro napravili, da prestanete jedno drugog uzimati zdravo za gotovo ili da ne smetnete s uma ono što je doista važno – da se volite. Prihvatite probleme u vezi kao nešto normalno i posudite koncept iz ekonomije nazvan "kreativnom destrukcijom", odnosno inovacijama u vrijeme krize – i smislite novo rješenje za problem koji prijeti da će vas razdvojiti.

3. Ostajete budni kako biste riješili problem među vama, ako treba i cijelu noć. Loša ideja!

U određenom trenutku – i to smo svi doživjeli – svi mi želimo biti u pravu, pod svaku cijenu. I samo zato što nam je netko savjetovao da nikada u krevet ne idemo ljuti, mi gnjavimo sebe i partnera do ranih jutarnjih sati, sve kako biste postigli sporazumno rješenje. Ali, kako mi to pokušavamo postići (odnosno pobijediti), tako vrijeme ide, a mi postajemo sve umorniji, puni ljutnje i zamjeranja. Zato ponekad otiđite u krevet ljuti. Odmorite se, prespavajte... Možda ćete promijeniti mišljenje do ujutro. Ako niste, onda nastavite raspravu ujutro kad ste oboje otvoreniji za razgovor i kad niste toliko "nadrndani". Ovo je ekonomski koncept "averzije prema gubitku", što pojednostavljeno znači da mi mrzimo gubiti. Kad prepoznamo koliko mi mrzimo gubiti, tad trebamo poduzeti određene korake  kako bismo smanjili štetu koju smo napravili pokušavajući pobijediti pod svaku cijenu.

4. Pokušavate čitati misli – ili očekujete da to vaš partner čini.

Ovo bi trebalo biti jasno samo po sebi, a opet, sve mi žene očekujemo da muškarci sami po sebi znaju kad nam je potreban zagrljaj (ili koktel) nakon lošeg dana na poslu ili da će se oni sjetiti oprati auto u autopraonici koja im je usput do posla jer je auto nemoguće prljav. Rješenje: ekonomsko načelo transparentnosti. Dajte svom suprugu ili dečku informacije koje su mu potrebne, umjesto da očekujete od njega da zna nešto o čemu on nema pojma. Informacije su podmazivači pomoću kojih vaša veza bolje funkcionira.

5. Odgađate prijazne geste.

Mi mislimo da ćemo mu konačno priuštiti tu masažu koju smo mu obećali, ali to na kraju ne napravimo. Isto vrijedi i za muške – on, recimo, obeća da će pričuvati klince kako biste vi bezbrižno mogli na kavu s prijateljicama, ali na kraju mu nešto "kao" iskrsne i vaši planovi propadnu. I tako iz situacije u situaciju – nikada se ne čini pravo vrijeme, a popis stvari koje morate napraviti se povećava. I svi mi mislimo da smo dobri partneri u vezi, ali ponekad naprosto nismo. Najbolje rješenje za naše odgađanje jest da smislimo nešto što dvojac popularnih američkih ekonomista (Stephen J. Dubner i Steven Levitt, autori knjige "Frikonomija") naziva "commitment devices" - načini da se prisilimo obaviti to što moramo. Pošaljite suprugu SMS s obećanjem da ćete ga izmasirati kasnije – i tada to stvarno morate učiniti. Ili kad je on u pitanju – neka dogovori druženje  s frendovima (ili što god već) za dan kasnije, tako neće biti u napasti otkazati onaj dan kada je obećao čuvati djecu.

6. Čekate sve dok niste raspoloženi kako biste vodili ljubav.

Osim ako nemate ekstreman libido i opsesivnu ovisnost o monogamnom se*su, velike su šanse da niste baš uvijek raspoloženi za valjanje među plahtama kao kada ste tek započeli vezu. Što znači – ako ste odlučili čekati da vam se oboma pokopi situacija kada ste oboje ZA TO, mogu proći mjeseci prije nego se sjetite da biste se možda mogli zajedno poigrati...

a200735cd7b412fd4225a8d0bc

Ekonomist George Loewenstein razvio je teoriju nazvanu toplo-hladni empatijski jaz, koja tvrdi kako svi mi imamo dvije osobnosti: hladnu, razumnu i racionalnu koja će možda reći "Ja ću voditi ljubav sa svojim suprugom kad večeras dođem kući jer ga volim, i uživat ću u tome jer je to dobro za moj brak" i onu toplu, impulzivnu, nagonsku, iracionalnu i vođenu emocijama koja kad vrijeme za seks dođe kaže "Danas mi je bio toliko grozan i naporan dan... A uz to se osjećam naduto, natečeno i debelo, a moj suprug je večeras toliko iritantan... Nema šanse da spavam s njim. Idem radije pogledati epizodu svoje omiljene serije i u krevet!".

Kad dođe do toga, mi možda nismo baš raspoloženi, ali u tom trenutku moramo poslušati našu "hladnu" osobnost, glas razuma koji smo slušali prije nego nam se "zalomio" loš dan na poslu. Vi možda niste sada raspoloženi, ali ste prije, kad ste razmišljali o tome, definitivno bili. I znate da ćete uživati u tome, pa zašto ne biste barem probali? Možda niste super zagrijani, ali gotovo je garantirano da nećete požaliti...

7. Podcjenjujete snagu malih promjena.

Ne biste vjerovali koliko sitnice mogu poboljšati situaciju u vezi ili braku. Mali znak pažnje kao što je poljubac prije odlaska na posao ili po dolasku kući, povremeno držanje za ruke, riječi "volim te", "hvala" i "molim" – mogu učiniti veliku razliku u odnosu i vezi, pa ih nemojte zanemarivati. Male promjene odnose se i na  značajnije stvari kao što je primjerice ova situacija – kad se počnete sve više svađati jer su vam se nakupile obaveze u kući i s djecom, a vi oboje radite. Umjesto svađa zašto ne biste pokušali s malim promjenama dosadašnjih navika? Pokušajte više jela skuhati za vikend pa ih zamrznuti. Ili, ako si možete priuštiti, unajmite jednom tjedno kućnu pomoćnicu, kako nijedno od vas ne bi moralo to malo slobodnog vremena što imate provesti perući prozore ili kupaonicu.

 

Ne propustite