Krizni štab održao pres-konferenciju: Čerkez o novim mjerama u FBiH

Bosna i Hercegovina
Krizni štab održao pres-konferenciju: Čerkez o novim mjerama u FBiH
.

Član kriznog štaba i pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez na pres-konferenciji, prije zvaničnog predstavljanja Plana cijepljenja protiv COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine, osvrnuo se na početak pandemije koronavirusa od marta prošle godine do danas.

Prema njegovim riječima, potencirali su rizične dobi i prilagođavali mjere.

"To su bili praznici, ljetovanja... U velikoj mjeri se to poštovalo, uvijek imate procenat ljudi koji to neće poštovati. Mi možemo biti zadovoljni i zahvalni našem stanovništu. Naša zemlja je među vodećim u ličnoj higijeni što je u ovome jako bitno", rekao je Čerkez.

Napomenuo je i kako je stanje zadovoljavajuće te da neće dolaziti do promjena mjera.

"Za sada ne planiramo nikakve dodatne mjere, stanje je zadovoljavajuće. Ukoliko potraje ovakvo stanje, vidjet ćemo da li će doći nekih izmjena", kazao je Čerkez.

Istaknuo je kako je Federacija BiH osigurala sredstva i za ovu godinu u iznosu od 12 plus, plus dva miliona, ako se omogući i direktna nabavka.

"Stvorena je histerija oko ove vakcine, svi želimo da ona što prije dođe. Mi smo mala zemlja, FBiH radi svoj posao i spremna je da primi vakcine i krene u taj posao, a spremni smo i da nabavljamo još", zaključio je Čerkez.

(Radio Sarajevo)

Ne propustite