Predstavljen Plan vakcinacije protiv Covida-19 u Federaciji BiH

Bosna i Hercegovina
Predstavljen Plan vakcinacije protiv Covida-19 u Federaciji BiH
Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar predstavio je danas Plan vakcinacije u Federaciji BiH. Istakao je kako će vakcina biti besplatna i dobrovoljna za sve građane.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar predstavio je danas Plan vakcinacije u Federaciji BiH. Istakao je kako će vakcina biti besplatna i dobrovoljna za sve građane.

Kako je rečeno, vakcina će, kada stigne, biti raspoređena svim kantonima prema broju stanovnika.

“Kantoni su dobili zadatke da formiraju operativne timove za provođenje cijepljenja i timove za cijepljenje u zdravstvenim ustanovama. Popisi prioriteta ljudi su započeti i na temelju njih će se organizovati imunizacija. Stručno – savjetodavno tijelo za imunizaciju prihvatilo je prijedlog prioritetnih grupa i plan za imunizaciju. Prvo će se cijepiti zdravstveni radnici, štićenici socijalnih ustanova za starije osobe kao i radnici tih ustanova, osobe sa hroničnim bolestima, te osobe koje su zaposlene u nekim značajnijim javnim službama”, rekao je Pehar.

Operativni timovi koji su zaduženi za provođenje ovog plana sastoje od voditelja provedbe plana, osobe za logističku superviziju i osobe zadužene za nadgledanje procesa vakcinacije na terenu. U svim zavodima za javno zdravlje formirani su ovakvi timovi.

Pehar je istakao kako u utorak imaju sastanak s tim operativnim timovima na kojem će biti fomiran odbor za koordinaciju te će biti dogovorene detaljnije procedure procesa vakcinacije te će se izvršiti edukacija operativnih timova o transportu i rukovanju vakcinom i načinom na koji će izvještavati o potrošnj i mogućim neželjenim reakcijama.

Operativni timovi će biti zaduženi za dalju edukaciju u zdravstvenim ustanovama.

Mia Blažević iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazala je kako svaka bolnička ustanova treba imati svoj tim, a u domovima zdravlja će za ovaj proces biti zaduženi timovi porodične medicine, HES službe kao i ostali ljekari.

“Zaduženi su kantonalni zavodi za javno zdravstvo da oforme svoje timove da sprovode vakcinaciju na terenu i ustanovama socijalne zaštite. Propisan je i način distribucije vakcine od skladištenja do mjesta vakcinacije. Ovo zahtjeva ultrahladni lanac, to je nova vakcina, nikada ovakvu vakcinu nismo imali koja traži ove uvjete. Vakcinu je potrebno iskoristiti u roku od pet dana kada se izvadi iz ultrahladnog skladišta. Raspoređivat će se po broju stanovnika u kantonima i prioritetnim grupama”, kazala je Blažević.

Predloženo je da vakcinacija odvija svako 10 minuta kako se pacijenti ne bi susretali, što znači da bi u jednom atu bilo vakcinisano šest osoba.

“Dužni su informirati sve ljude koji pristanu o sastojcima vakcine i mogućim neželjenim dejstvima i potrebno je pacijenta nadzirati 15 minuta nakon što primi vakcinu”, kazala je Blažević.

U staračkim domovima je predloženo da se vakcinacija radi od sobe do sobe što bi značilo da bi se u jednom satu vakcinisalo 12 osoba.

Obraloženo je i kako se vakcina razrjeđuje, a na današnjoj konferenciji je rečeno da je sistem transporta vakcine od ranije utvrđen i “uhodan”.

Pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje Goran Čerkez kazao je kako je za ovu godinu predivđeno 12+2 miliona KM ukoliko se državi omogući direktna nabavka vakcina.

“Federacija je spremna za primjenu vakcina i nabavku dodatnih vakcina. To bi značilo 800.000 vakcina za 400.000 stanovnika preko Covaxa. Očekuje se još 800.000 vakcina preko zajedničkog sistema EU i imamo sredstva za druge vakcine poput AtraZeneca za koju se očekuje da će biti registrovana do kraja januara”, kazao je Čerkez.

Ne propustite