Nije tačno da “od vakcine umiru u Norveškoj, Izraelu i Sloveniji”

Aktuelno
Nije tačno da “od vakcine umiru u Norveškoj, Izraelu i Sloveniji”
Različite tvrdnje o nuspojavama, koje se navodno javljaju nakon vakcinisanja protiv bolesti COVID-19, šire se još od prvih dana testiranja vakcine. Iako određene nuspojave svakako jesu moguće, pojedini portali svojim senzacionalističkim naslovima i netačnim tvrdnjama prevazilaze te granice, piše Raskrinkavanje.ba.

Različite tvrdnje o nuspojavama, koje se navodno javljaju nakon vakcinisanja protiv bolesti COVID-19, šire se još od prvih dana testiranja vakcine. Iako određene nuspojave svakako jesu moguće, pojedini portali svojim senzacionalističkim naslovima i netačnim tvrdnjama prevazilaze te granice, piše Raskrinkavanje.ba.

"STRAŠNO Od vakcine umiru u Norveškoj, Izraelu i Sloveniji, paralize u Meksiku", naslovi su koji su se pojavili u pojedinim medijima u regionu.
Ova vijest predstavlja kompilaciju tri zasebne tvrdnje koje govore o smrtnim slučajevima u Sloveniji i Norveškoj, te paralizi pacijentkinje u Meksiku, do kojih je došlo nakon primanja vakcine protiv bolesti COVID-19. 

Šta su činjenice?

Kako se navodi u objavi, koja je od 5.1.2021. godine dostupna na zvaničnoj stranici norveške Medicinske agencije, norveška Agencija za lijekove i Nacionalni institut za javno zdravlje prate, te brzo reaguju na sve eventualne neželjene efekte koji se pojavljuju tokom vakcinacije. Kada je riječ o smrti korisnika staračkih domova, ističe se izjava medicinskog direktora norveške Medicinske agencije Steinara Madsen, koja glasi: 

Sada su vakcinisani najslabiji i najugroženiji, koji imaju ozbiljne bolesti. Tada će vjerovatno biti smrtnih slučajeva blizu vremena vakcinacije. Zatim moramo procijeniti da li je vakcina uzrok smrti ili je slučajno što se to dešava tako brzo nakon vakcinacije.

Takođe, kako se navodi u istoj objavi, u staračkim domovima u Norveškoj na nedjeljnom nivou umire oko 400 ljudi, te je jasno da smrt pomenutih korisnika nije nužno posljedica vakcinacije protiv bolesti COVID-19.

Dakle, nije utemeljeno reći da “od vakcine umiru u Norveškoj”, budući da je istraga ovih slučajeva tek pokrenuta, te da se radi o populaciji koja se nalazi u staračkim domovima i koju uglavnom čine oni koji već boluju od drugih bolesti.

 Potvrđeno je da slučaj iz Slovenije nije povezan sa vakcinacijom

Slično kao u slučaju iz Norveške, iako naslov ukazuje na suprotno, u tekstu se navodi da smrt u Sloveniji “vjerovatno nema direktne veze sa vakcinacijom”. 

Na zvaničnoj stranici Vlade Slovenije 7.1.2021. objavljen je snimak i izvještaj sa press konferencije na kojoj je, između ostalog, bilo riječi i o ovom slučaju. U ovoj objavi navodi se kako je Ministarstvo zdravlja ove zemlje 5.1.2021. godine imenovalo Komisiju čiji je zadatak bio utvrđivanje veze između vakcinacije protiv bolesti COVID-19 i smrti jedne osobe. Komisiju su činili stručnjak iz oblasti infektologije i epidemiologije, internista kardiolog i predstavnik Javne agencije za lijekove i medicinska sredstva. O zaključcima Komisije navodi se sljedeće:

Komisija je juče, 6. januara, iznijela svoje mišljenje da je veza između događaja, smrti i vakcinacije malo vjerovatna. Osoba nije umrla kao rezultat vakcinacije protiv COVID-19, već zbog zdravstvenih problema koje je imala prije vakcinacije.

Dakle, postoji i zvanična potvrda da slučaj smrti korisnice staračkog doma u Sloveniji nije posljedica vakcinacije. Međutim, iako je dio pomenutih članaka nastao nakon objave na sajtu Vlade Slovenije, ovaj podatak u njima se ne pominje. 

Alergijska reakcija na prijem vakcine u Meksiku

Treći slučaj o kojem se govori u pomenutim člancima jesu neželjene reakcije koje su se javile kod doktorice iz Meksika, Karle Cecilie Perez.
Kako Reuters navodi, nakon vakcinacije 30.12.2020. godine, meksička doktorica doživjela je snažnu alergijsku reakciju koja je uzrokovala više napada, te se ona i dalje nalazi u bolnici. U tekstu dalje stoji:

Početna dijagnoza Ministarstva zdravlja nakon reakcije bila je encefalomielitis. Encefalomielitis je zapaljenje mozga i kičmene moždine. Ministarstvo je saopštilo da je doktorica imala istoriju alergijskih reakcija.

Navodi se i to da je direktor meksičkog Instituta za socijalno osiguranje Victor Hugo Borja rekao da je ona pozitivno reagovala na tretman, nije imala nove napade i povratila dio mišićne snage, te je moguće da u narednim danima bude puštena iz bolnice. 

Kako Faktograf navodi u svojoj analizi, mogućnost dobijanja neke vrste alergijske reakcije na vakcinu, naročito kod osoba koje imaju takvu istoriju, što je slučaj i sa pomenutom doktoricom, poznata je od ranije. 

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da prati slučajeve alergijskih reakcija na cjepivo proizvođača Pfizer/BioNTech i Moderna te preporučio osobama koje imaju alergijske reakcije na prvu dozu cjepiva da od druge doze cjepiva odustanu.

Takođe, Reuters u svom tekstu ističe i to da se još utvrđuje da li su pomenuti napadi i smanjena mišićna snaga povezani sa vakcinacijom ili sa nekim prethodnim stanjem, te da su iz Ministarstva rekli da ne postoje “dokazi iz kliničkih ispitivanja da je neko razvio upalu mozga nakon prijema vakcine.”

Ne propustite