Cero: Dodik pokušao obmanuti Vučića, na sceni tiho povlačenje Srbije iz projekta

Aktuelno
Cero: Dodik pokušao obmanuti Vučića, na sceni tiho povlačenje Srbije iz projekta
.

Stručnjak za državnu imovinu Muharem Cero rekao je za N1 da su najave o izgradnji tri hidroelektrane na Drini u okviru zajedničkog preduzeća bh. entiteta Republika Srpska i Republike Srbije pokušaj uzurpacije energetskog suvereniteta Bosne i Hercegovine. Istakao je kako su vlasti RS obmanule Srbiju i da će se Srbija povući iz ovog projekta.

Govoreći o apelaciji koju su Ustavnom sudu BiH uputila 24 poslanika Parlamenta BiH, tražeći osporavanje izdate koncesije ovom preduzeća, kazao je kako iza nje stoje samo poslanici probosanskog bloka i SDA, ali ne i HDZ-a.

“To je dovoljna indikacija o političkom određenju HDZ-a prema samoj apelaciji, a i funkcioniranju strateškog partnerstva SNSD-a i HDZ-a i pokušaju zadržavanja agende o etnoteritorijalnoj podjeli BiH u smislu stvaranja prostora za treći entitet”, rekao je Cero u Newsroomu.

Pretpostavlja da su se apelanti pozvali na presude Ustavnog suda BiH kojima se poljoprivredno zemljište proglasilo kao javno dobro a kojim prema Ustavu u okviru Dejtona upravlja država BiH, te presudu kojom se, kako je rekao, ništavnim proglašava zakon kojim je RS prisvojila državnu imovinu.

“Analogija te presude upućuje da će i ovaj predmet prepoznati u odluci suda javna dobra kao isključivog titualara državu BiH, odnosno obavezu državnih nivoa, a ne poddržavnih nivoa, da regulira pitanje upravljanja državnom imovinom”, rekao je Cero.

Istakao je kako je RS zakonom kojim je “prisvojila državnu imovinu koja se nalazi na teritoriji RS”, odnosno “proglasila vlasništvom RS”, “praktično promijenila ustavnopravni karakter BiH te da je cijelo stanje u kojem živimo osporavanje koncepta sastavljene države”.

“Oni tvrde da je RS svoj suverenitet unijela u BiH Dejtonom. To je proglašeno neustavnim, ali je taj koncept toliko žilav da će još proizvoditi problem u javnopravnoj i ustavnopravnoj sferi”, rekao je Cero.

Istakao je kako se hidroelektrane ne mogu graditi na taj način koristeći kao argument specijalne paralelne odnose jer su isti ograničeni Dejtonskim ustavom.

“Ovdje se radi o pokušaju RS da se uzurpira dio suvereniteta BiH, energetski suverenitet BiH u korist trećeg lica. Bez pravnog titulara on je neodrživ pravno neutemeljen. Zajedničko preduzeće za izgradnju tri hidroelektrane na Drini je koncipirano za izgradnju objekata koji bi svu svoju struju koju proizvedu prodavali trećim licima, a ne za potrebe RS ili Srbije. Jasno je da se radi o još jednom pokušaju uzurpacije suvereniteta države i dokazivanja nepostojećeg suvereniteta entiteta”, kazao je Cero.

Rekao je kako institucije RS još uvijek pokušavaju osporiti primjenu presuda Ustavnog suda na način da ih ne objavljuju u službenim listovima RS, ali da su one pravosnažne bez obzira na to.

“Vlasti RS su obmanule vlasti Republike Srbije, odnosno Milorad Dodik je pokušao obmanuti Vučića i Brnabić i čini mi se da će upozorenja koja su došla od OHR-a biti dovoljan znak da se Srbija povuče iz ovog projekta. Mislim da je već na sceni tiho povlačenje Srbije iz ovog projekta”, zaključio je Cero.

Ne propustite