DANCI I HRVATI MEĐU GLAVNIM FAVORITIMA Danas počinje Svjetsko prvenstvo za rukometaše, prvi put s 32 selekcije i bez navijača

Ostali sportovi
DANCI I HRVATI MEĐU GLAVNIM FAVORITIMA Danas počinje Svjetsko prvenstvo za rukometaše, prvi put s 32 selekcije i bez navijača
.

Utakmicom Egipat – Čile (18:00 sati) danas počinje 27. Svjetsko prvenstvo za rukometaše kojem je do 31. januara domaćin upravo sjevernoafrička selekcija.

Prvi put u historiji na jednom Svjetskom prvenstvu neće biti gledalaca zbog aktuelne pandemije koronavirusa, iako su prethodno organizatori najavili kako će biti prisutan dio publike.

Također, po prvi put na svjetskoj smotri učestvuju 32 nacionalna tima, od kojih je polovina iz Evrope – možda se taj udio poveća za još jedan ili dva zbog korona virusa.

Naime, dan pred prvu utakmicu objavljeno je kako će zbog velikog broja pozitivnih umjesto Češke na SP-u učestvovati Sjeverna Makedonija, te kako su upitne i selekcije Sjedinjenih Američkih Država i Zelenortskih otoka.

Ukoliko se i one (ili jedna od njih) povuku, „upala“ bi jedna od još pet europskih reprezentacija „na čekanju“, a među njima su Crna Gora i Srbija.

Ranije su zbog COVID-a prekinute kvalifikacije u Europi pa je 13 mjesta popunjeno na osnovu EHF ranga, Danci su tu kao aktuelni prvaci dok su pozivnice dobile selekcije Poljske i Rusije.

No, zbog kazne koju je ruskom sportu izrekao Sportski sud uslijed skandala sa dopingom , tamo ćemo gledati tim pod nazivom Selekcija Ruskog rukometnog saveza, bez obilježja države.

Kao što smo spomenuli, titulu brane Danci koji su i sada u krugu najvećih favorita uz još nekoliko selekcija među kojima je i hrvatska nacionalna reprezentacija. 

Rekorder po broju naslova svjetskog prvaka je Francuska koja je šest puta bila "na krovu" svijeta, a slijede Švedska i Rumunija sa po četiri titule. Dvije titule imaju Rusija, Španija i Njemačka, a po jednu Hrvatska, Danska i bivše države Zapadna Njemačka, Čehoslovačka, Sovjetski Savez i Jugoslavija.

Takmičenje će imati dvije grupne faze, u prvoj su 32 selekcije podijeljene u osam grupa i dalje idu po dva najbolja tima iz svake grupe.

Potom se formiraju četiri „glavne“ grupe sa po šest timova iz kojih po dvije najbolje idu u četvrtfinale – tradicionalno potom slijedi polufinale, meč za treće mjesto i finale.

Mnogi asovi neće moći igrati na ovom turniru u Egiptu zbog zdravstvenih problema, vrijedi neke spomenuti: Nikola Karabatić (Francuska), Aron Palmarsson (Island), Luka Stepančić (Hrvatska), Henrik Toft Hansen i Rasmus Lauge (Danska), Albin Lagergren, Lukas Nilsson i Niclas Ekberg (Švedska), Patrick Wiencek, Henrik Pekeler i Steffen Weinhold (Njemačka), Magnus Rod (Norveška)…

Evo i grupa:

Grupa A

Njemačka

Mađarska

Urugvaj

Zelenortska Republika

Grupa B

Španija

Poljska

Tunis

Brazil

Grupa C

Hrvatska

Angola

Japan

Katar

Grupa D

Danska

Argentina

Bahrein

DR Kongo

Grupa E

Austrija

Francuska

Norveška

SAD

Grupa F

Island

Portugal

Alžir

Maroko

Grupa G

Češka

Švedska

Egipat

Čile

Grupa H

Bjelorusija

Slovenija

Rusija

Južna Koreja

(Sport.ba)

Ne propustite