Aida Hadžić za Novi.ba: 12 godina koje sam provela u SFK2000 je prelijep period mog života

Fudbal
Aida Hadžić za Novi.ba: 12 godina koje sam provela u SFK2000 je prelijep period mog života
.

U avgustu 2019. godine pojačala je ŽNK Split, tada kao jedna od najboljih igračica Premijer lige BiH. Aida Hadžić je rođena 1992. godine u Makarskoj. Završila je gimnaziju i već dugi niz godina izuzetno uspješno se bavi nogometom.

U redovima najtrofejnijeg bh. kluba, SFK 2000 Sarajevo, provela je čak 12 godina gdje je osvojila sve što se osvojiti moglo, a igrala je zapaženu ulogu u utakmicama UEFA Lige Prvaka za žene.

Hadžić je u nekoliko navrata kupila laskava priznanja za svoje uspjehe na domaćoj sceni, a sa SFK 2000 Sarajevo je ostvarila ogromnu dominaciju u bh. prvenstvu. Kako smo na početku istakli, trenutno je članica ŽNK Split, a za bh. selekciju skupila je preko 70 nastupa. Ova vezna igračica rado se odazvala našem pozivu za razgovor.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Nogometašice Splita u lovu su na treću uzastopnu titulu prvakinja Hrvatske. Kako ste zadovoljni dosadašnjim dijelom sezone i je li moglo bolje od ovog?

Aida Hadžić: Neko ko se bavi sportom, nogometom, zna i teži uvijek ka boljem, pa tako da je naravno moglo bolje, ali mi smo zadovoljni napravljenim. Remi s Osijekom i jedna utakmica manje, ostalo smo sve pobijedili. Vidjet ćemo šta donosi nova polusezona, ali mi se nadamo, uz Božiju pomoć ponovnom osvajanju titule.

Pretprošle sezone ste prekinule čak 12 godina dugu dominaciju Osijeka. Upravo je ovaj tim Vaš najveći konkurent i u novoj sezoni?

Aida Hadžić: ŽNK Split je dominaciju Osijeka prekinuo u sezoni 2018/2019., a prošle godine je to isto ponovoljeno. Mislim da prošlogodišnji naslov ima možda čak i veću vrijednost, obzirom da je klub pokazao da to nije bila puka slučajnost prekinuti Osijekovu dominaciju.

Osijek je uvijek bio veliki tim i veliki klub i naravno da će uvijek biti u borbu za sami vrh, pa je tako slučaj i ove godine. Jako ih respektujem, ali naravno da ću dati sve od sebe da upravo moj klub, ŽNK Split, ponovo osvoji prvenstvo.

5ffcd4d6-7eb4-4735-b8ef-0b8c0a0a0a6a-aidahadzic-previeworg

Ostaje li žal za Ligom prvaka, prije svega jer se zbog pandemije koronavirusa igrao samo jedan meč. Vi ste voljom žrijeba završile u Poljskoj i poražene ste 1:4. Je li se moglo više da je bilo revanša ili su Poljakinje bile prejak zalogaj?

Aida Hadžić: Prošlo je već dosta vremena od Lige prvaka i mogu reći da sam još uvijek tužna zbog te utakmice. Poljakinje su jako dobar tim, ali smo mi imale svoje vrlo dobre šanse, cijelu utakmicu smo imale igru u svojim nogama, držale loptu, ali nažalost realizacija je izostala, tako da smo bile kažnjene za svoje promašaje. Vjerujem da igramo ponovo protiv njih da bismo ostvarile bolji rezultat.

U nekoliko navrata dobili ste laskava priznanja za svoje uspjehe na bh. sceni, a sa SFK 2000 Sarajevo ste ostvarili ogromnu dominaciju u bh. prvenstvu. Otkud odlazak u Split i je li to bio pravi izbor?

Aida Hadžić: Da, dobila sam stvarno dosta nagrada u BiH i one su mi samo motiv više za dalje. A period koji sam provela u BIH, u SFK 2000 Sarajevo, tačnije punih 12 godina je zaista bio lijep. Tu sam naučila dosta o nogometu, dosta životnih lekcija, stekla neke prijatelje za cijeli život i zaista mogu reći da je to jedan prelijep period moga života.

Odluka da promijenim sredinu došla je jednostavno iz želje za nečim novim i za nečim drugim, za nekom promjenom u mom životu. Spletom okolnosti ta promjena je postala ŽNK Split i sada mogu sa zadovoljstvom reći da nisam pogriješila i da mi je drago što sam trenutno tu gdje jesam. Trenutni planovi su osvojiti prvenstvo sa ŽNK Splitom i ponovo igrati Ligu prvaka. Nemam nekih ambicija za promjenom sredine trenutno, ali ukoliko se nešto promijeni tada ću razmišljati i o tome.

5ffcd4eb-0978-4af9-8199-0d800a0a0a6a-aidahadzic2-preview

Sigurno da pratite i nastupe bivšeg kluba. Jeste li zadovoljni izdanjima bivših saigračica?

Aida Hadžić: Naravno, kada god imam vremene propratim igru bivšeg kluba i ono što mogu reći je da SFK nastavlja sa svojom prepoznatljivom igrom i pobjedničkom tradicijom i drago mi je zbog njih. Ovim putem ih pozdravljam.

Donedavno ste bili standardna bh. reprezentativka. Koliko ste zadovoljni nastupima naše selekcije i možemo li u budućnosti do nekog većeg takmičenja?

Aida Hadžić: Što se tiče reprezentacije, već godinu dana nisam upisala nastup. Naravno da žalim zbog toga, ali Savez i stručni štab imaju svoju viziju i svi treba da vjerujemo u to. 

Ovim putem čestitam A selekciji na zavidnom uspjehu ove godine i želim im puno sreće u novim kvalifikacijama. A svi se nadamo nekada odlasku na veliko takmičenje.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite