Adis Bećiragić za Novi.ba: Nurkić ima priliku postati najsupješniji igrač u historiji BiH, a KK Bosna je žrtva stanja u kompletnoj državi

Košarka
Adis Bećiragić za Novi.ba: Nurkić ima priliku postati najsupješniji igrač u historiji BiH, a KK Bosna je žrtva stanja u kompletnoj državi
.

Bivši košarkaški reprezentativac BiH, Adis Bećiragić, početkom novembra prošle godine postao je novi selektor reprezentacije Iraka. Stručnjak koji je vodio veliki broj klubova u Turskoj (Darussafaka, Gaziantep, Konyaspor, Muratbey Usak) tako se praktično suočio s novim velikim izazovom u karijeri. Na početku razgovora pojasnio nam je kako je do tog angažmana i došlo.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

"Zahvaljujući mom menadžeru došlo je do ovog zanimljivog angažmana. On radi za azijsko tržištepa mi je  ponudio mi ovaj angažman, kojeg sam i prihvatio. Trenutno radim u opštini Konia, cilj nam je da organizujemo omladinski pogon u ovom klubu, a za recimo dvije godine i tim koji će biti član Superlige ili druge lige.

Imao sam dosta slobodnog vremena i rado sam prihvatio poziv da vodim selekciju Iraka, što je svakako interesantno iskustvo. To je potpuno druga država, drugi način košarke,  shvatanja same igre... Izuzetno je lijepo iskustvo, a nadam se da bih u narednih pet do deset godina mogao otvoriti sebi tržište u Aziji, gdje bih mogao raditi i živjeti", otkrio nam je Bećiragić.

Dugi niz godina igrali ste i radili u Turskoj. Gdje Vam je bilo najljepše i kako ocjenjujete turski šampionat?

Adis Bećiragić: Od 1993. godine sam u Turskoj, znači već 27 godina sam tamo, s tim što sam jednu godinu igrao u Izraelu. Tamo smo uspjeli Hapoel Haifu iz druge lige uvesti u najelitniji rang takmičenja i da te godine igramo polufinale tamošnjeg kupa. 

Što se tiče Turske, najljepše mi je bilo u sadašnjem Turk Telekomu, gdje sam odigrao tri godine, a u debitantskoj proglašen i najboljim plejmejkerom tamošnjeg šampionata. Turska liga je u posljednjih sedam, osam godina izuzetno napredovala i među najboljim evropskim ligama je trenutno. Izuzetno je lijepo igrati, ali i biti trener u ovoj ligi. Mislim da je san svakog trenera Španija ili Turska trenutno u Evropi.

Koliko Vam je pomogao rad s legendarnim Bošom Tanjevićem i kakav je zapravo Boša kao osoba?

Adis Bećiragić: Hvala Bogu imao sam privilegiju da radim s Bošom Tanjevićem, intenzivno od 2005. do 2010. godine na kormilu Turske. Također,  bio sam počastvovan da učestvujem na tri evropska i dva svjetska prvenstva, što je bilo izuzetno veliko iskustvo. Velika je čast raditi s jednim takvim dobrim i poštenim čovjekom prije svega, koji je jedan od nosilaca košarke u bivšoj Jugoslaviji. 

Bio sam sretan što mogu primiti tako veliko znanje od jednog takvog stručnjaka, koji me prihvatio kao svog sina, mlađeg brata. Sigurno je Boša jedno od najvećih trenerskih imena u posljednjih 50 godina.  

Bivši ste bh. reprezentativac, učestvovali ste u brojnim pobjedama našeg tima. Koji meč Vam je ostao najviše u sjećanju?

Adis Bećiragić: U bh. dresu sam nastupao od 1993. do 1999. godine i mislim da sam u tom periodu propustio samo jedan meč - protiv Hrvatske u Splitu. Razlog je taj što smo već bili ostvarili veliki rezultat pa sam zamolio rahmetli Sabita Hadžića da me pusti u Izrael, gdje sam imao neke vrlo bitne mečeve. Iskreno, žao mi je što nisam odigrao taj meč, a najdraža pobjeda mi je svakako protiv Hrvatske u Skenderiji. Osjećaj je bio nevjerovatan, atmosfera na maksimumu, dvorana krcata i vjerovatno se neće više nikad nešto slično ponoviti. 

S BiH ste bili osmi na Eurobasketu, kada ste u gotovo nemogućim uslovima napravili historijski podvig. Jeste li i danas u kontaktu s bivšim saigračima i da li mislite da će jedna generacija u budućnosti moći nadmašiti Vaš rezultat?

Adis Bećiragić: Ovo je veliki uspjeh s obzirom na sve naše druge pokušaje da nešto slično ponovimo, a već sada imamo priliku da se napravi iskorak. Ova Bosnićeva ekipa koja je izborila plasman na Eurobasket je vrlo dobra, te uz nekoliko talentovanih igrača možemo dogurati daleko. Uz pravog Jusufa Nurkića, koji talentom sigurno zaslužuje da bude u ovom timu, ali jako je bitno da on bude u ovoj selekciji 100 % koncentrisan samo na igre.

Koliko veliki uspjeh smo napravili pokazuje podatak da smo se već kvalifikovali, a same kvalifikacije još nisu ni završene. To je izuzetno dobar rad, mogu napraviti i iznenađenje na Evropskom prvenstvu. Na ovakvim takmičenjima pored znanja izuzetno je bitan timski duh, da se što bolje fizički i psihički bude spremno, a ponavljam da je najvažniji taj timski duh.

Što se tiče bivših saigrača, u redovnom sam kontaktu sa skoro svima, od Samira Avdića, Nene Markovića, Gordana Firića do Seleskovića, Begovića... 

Sigurno pratite i bivši klub, KK Bosna. Nadate li se da će se Studenti jednog dana vratiti na stare staze slave?

Adis Bećiragić: KK Bosna je slika i prilika društva u BiH. Zapravo društvo je upravo otprilike takvo kakav nam je i sport, kultura... Doduše, oni se malo i uzdižu iznad sadašnje situacije, ali sav talenat u sportu i kulturi ne može doći do pune afirmacije i samog izražaja zbog stanja u kompletnoj državi.

U suštini, KK Bosna je žrtva svega toga. Jednog dana kada se popravi stanje u našoj državi popravit će se samo stanje i u ovom klubu. Da li će biti opet prvak Evrope teško je zaista reći, ali sigurno da može biti vrlo ozbiljan klub što je donedavno i bio. Prije nekih 10-ak godina Bosna je punila dvorane, dolazili su odlični igrači, prodavali se u inostranstvo, a ekipe koje su igrale u Euroligi gubile su i s po 20 poena razlike protiv Studenata. Za početak potrebno je znatno bolje organizovati klub i pronaći nekoliko miliona KM da bi sve to se pokrenulo.

5cc037d6-8794-43ff-9f2e-72780a0a0a6a-beciragic-previeworg

Jusuf Nurkić je jedini bh. predstavnik u NBA. Pratite li njegove nastupe i koga općenito smatrate favoritom u ovom takmičenju?

Adis Bećiragić: Koliko stignem pratim NBA i našeg Jusufa Nukrića. Možda će biti i najsupješniji igrač u historiji naše države. Mada on pokazuje da želi uvijek ostati Bosanac i Hercegovac, NBA i slava mogu vrlo lako 'pomoći' da se skrene s pravog puta. Sigurno da mu nije nimalo lako nositi se sa svim tim, velika je stvar biti u NBA, zarađivati toliki novac i onda uprkos svemu tome ostati na zemlji. 

Što se tiče favorita tu vidim samo Lakerse, koji su na najboljem putu da odbrane naslov.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite