EVO KAKO NA VRIJEME PREPOZNATI RAK KOŽE: Ako primijetite da vam je MLADEŽ DOBIO OVU BOJU - ODMAH DOKTORU

Porodica i zdravlje
EVO KAKO NA VRIJEME PREPOZNATI RAK KOŽE: Ako primijetite da vam je MLADEŽ DOBIO OVU BOJU - ODMAH DOKTORU
.

Maj mjesec uobičajeno posvećen aktivnostima ranog otkrivanja melanoma koje su ove godine, uslijed epidemije koronavirusa, pale u drugi plan. No osnovne činjenice mogu se naučiti i online

Maligni melanom spada u zloćudne tumore koji nastaju iz melanocita. Gotovo uvijek se pojavljuje na koži, no može nastati i na ostalim dijelovima tijela u kojima se nalaze melanociti.

Može se razviti na prethodno normalnoj koži ili malignom promjenom postojećih madeža. Incidencija posljednjih nekoliko desetljeća pokazuje značajan porast u Hrvatskoj, ali i u ostalim zemljama svijeta.

Kada se hitno javiti dermatologu?

Primijetite li madež koji izgleda kao nepravilno tamno pigmentirana kožna promjena koja je narasla ili se počela mijenjati u nekom proteklom periodu, a osim promjene u veličini i izgledu možda i svrbi, ne odgađajte javljanje dermatologu. Prilikom pregleda služimo se ABCDE pravilom (asimetrija, borders- rubovi, color – promjena boje, diameter – promjer veći od 6mm, elevacija/evolucija – uzdignutost iznad razine ostale kože, promjena veličine, krvarenje i svrbež).

Također koristimo dermatoskopiju gdje se na povećanju mogu pratiti najsitnije promjene na madežu te se slike mogu arhivirati radi buduće usporedbe.

Rizični čimbenici i prognoza bolesti

Boja kože, svijetla put, plave oči, izloženost UV zrakama te česte opekline od sunca u mladosti su rizični faktori za razvoj melanoma. Također spomenimo i neka druga stanja kao što su veliki urođeni madeži ili pak sindrom displastičnih madeža.

Prognoza bolesti ovisi o debljini primarnog tumora, prisutnosti površinske ulceracije, zahvaćenosti regionalnih limfnih čvorova, broju mitoza na 1mm2 (patohistološki pokazatelj), prisutnosti satelitskih te in-tranzitnih čvorova (kožne ili potkožne metastaze u blizini primarne promjene) te prisutnosti udaljenih metastaza.

Osnovni tipovi melanoma

Razlikujemo pet  osnovnih tipova melanoma:

1) Lentigo maligna (LM) – Riječ je o in situ melanomu koji je smješten u epidermisu te nije probio bazalnu membranu. Ovaj oblik melanoma najčešće se susreće kod osoba u šestom i sedmom desetljeću života, posebno na području lica.

2) Lentigo maligna melanoma (LMM) – Karakterizira ga polagan rast i u pravilu se javlja na dijelovima kože izloženima suncu.

3) Površinsko šireći melanom (SSM-Superficial spreading melanoma) – To je najčešći klinički oblik melanoma  i nalazimo ga u oko 70% svih melanoma. Nastaje u mlađoj životnoj dobi, najčešće između 30. i 50. godine. U velikom postotku se može povezati nastanak iz melanocitnih ili displastičnih madeža.

4) Nodularni melanom (NM) – Zastupljen je u oko 15 i 30% svih melanoma. Najčešće nastaje u srednjoj životnoj dobi, i to najčešće na trupu, glavi i vratu. Obično vrlo rano uđe u vertikalnu fazu rasta što mu omogućava prodiranje u dublje slojeve kože i rano metastaziranje.

5) Akrolentiginozni melanom (ALM) – Najčešće se susreće u trećoj životnoj dobi, češće u muškaraca.

Subungvalni melanom koji najčešće zahvaća nožni palac te melanom koji može zahvatiti sluznicu nosne i usne šupljine, vulve i anorektalno područje su rijetki tipovi melanoma.

Kako se rak kože liječi?

Kad je u pitanju liječenje malignog melanoma, najbitnije ga je otkriti na vrijeme i potom kirurški odstraniti tumor zajedno s odgovarajućom zonom zdravog tkiva oko tumora.

Svaka druga terapija ove bolesti daje slabije rezultate, iako se u posljednje vrijeme pojavljuje sve više lijekova različitog i potencijalno učinkovitog djelovanja.

Hemoterapija

Kemoterapija je način liječenja raka pri kojem se koriste različiti kemijski lijekovi za ubijanje ili sprječavanje rasta tumorskih stanica.

U terapiji malignog melanoma ovaj oblik liječenja već dugo je prisutan, ali je nedostatne učinkovitosti, osobito kad se primjenjuje na klasičan način.  S obzirom na tu činjenicu razvili su se neki drugačiji načini primjene tih lijekova u situacijama kad  je to moguće.

Zračenje

Radijacijska terapija koristi visokoenergetske x-zrake ili drugu vrstu zraka za ubijanje tumorskih stanica ili sprječavanje njihovog rasta.

Kod malignog melanoma zračenje se kao metoda prvog izbora primjenjuje samo u situacijama kad nije moguće kirurško liječenje. Također se primjenjuje  kao nadopuna terapije nakon uklanjanja tzv. dezmoplastičnog melanoma te u slučaju širenja melanoma u regionalne limfne čvorove.

Biološka terapija

Biološka terapija je oblik liječenja koji koristi pacijentov imunološki sustav za ubijanje stanica raka. Tvari stvorene u tijelu ili u laboratorijima koriste se za direktno ili indirektno jačanje imunološkog sustava oboljele osobe. Ovaj oblik terapije zove se i bioterapija ili imunoterapija.

Ne propustite