MJESEC DANA PRIJE SRČANOG UDARA, TIJELO ŠALJE UPOZORENJE: 8 znakova da vam prijeti INFARKT

Porodica i zdravlje
MJESEC DANA PRIJE SRČANOG UDARA, TIJELO ŠALJE UPOZORENJE: 8 znakova da vam prijeti INFARKT
Ako ste sami i mislite da imate srčani udar, ne oklijevajte, odmah zamolite nekoga da vas odveze u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Ako ste sami i mislite da imate srčani udar, ne oklijevajte, odmah zamolite nekoga da vas odveze u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Čak i kad niste sigurni radi li se o infarktu, bolje je odmah nazvati hitnu medicinsku pomoć nego čekati. Istraživanja pokazuju da su čekanju skloniji stariji i žene, a najčešći su razlozi neprepoznavanje simptoma, brkanje simptoma (poput boli u želucu, bolova u ramenu itd.) srčanog udara sa simptomima drugih bolesti, ne žele uznemiravati bližnje.

Donosimo simptome koji se mogu javiti i mjesec dana prije infarkta.

1. Umor

Jedan od glavnih simptoma koji može ukazivati na predstojeći srčani udar je neobjašnjivi umor. Izvođenje jednostavnih zadataka poput spravljanja kreveta ili tuširanja može postati znatno otežano, a nivo umora povećava se do kraja dana. Žene češće prijavljuju ovaj simptom od muškaraca.


2. Bol u trbuhu

Drugi najčešći simptomi su bolovi u trbuhu, mučnina u želucu, nadimanje ili nadutost želuca. Prije srčanog udara, bolovi će obično dolaziti u valovima.


3. Bolovi u prsima

Kod muškaraca je bol u prsima jedan od najvažnijih ranih znakova koje ne treba zanemariti. Ovaj simptom pogađa svega 30 posto žena. Osjećaji mogu biti stalni ili privremeni i uključuju neugodne senzacije u jednoj ili obje ruke (češće lijevoj), čeljusti, vratu, ramenima i trbuhu.


4. Nesanica

Simptomi uključuju poteškoće sa spavanjem, ranojutarnje buđenje, nekvalitetan san. Sve ovo je povezano s povećanim rizikom od srčanog ili moždanog udara. Može uključivati i jaku tjeskobu i odsutnost te se češće javlja među ženama.


5. Kratkoća daha

Dispneja ili zadihanost daju onaj osjećaj kao da ne možete dovoljno udahnuti te može doći do vrtoglavice. Javlja kod oba spola i to čak šest mjeseci prije srčanog udara.

58ef3f62-c7b8-4a39-a81b-2dc20a0a0a66-srcani-udar-preview


6. Gubitak kose

Gubitak kose može biti još jedan pokazatelj, koji najčešće pogađa muškarce starije od 50 godina. Žene također mogu biti izložene ovom riziku.


7. Nepravilan rad srca

Preskočeni otkucaji ili nepravilni otkucaji srca često dolaze s napadima panike i tjeskobe, osobito među ženama. Neredoviti otkucaji traju 1-2 minute i mogu uzrokovati vrtoglavicu i ekstremni umor.


8. Pretjerano znojenje

Neobično ili prekomjerno znojenje može biti rani znak upozorenja za srčani udar i može se pojaviti u bilo koje doba dana. Češće pogađa žene i može ih se pobrkati s valunzima ili noćnim znojenjem tipičnim za menopauzu. Simptomi slični gripi uključuju ljepljivu kožu i znojenje bez obzira na temperaturu ili fizički napor.

SIMPTOMI MOGU I POTPUNO IZOSTATI, NO NAJČEŠĆI ZNAKOVI SRČANOG UDARA SU:

● neugoda u prsnom košu, koja može trajati više minuta ili dolaziti na mahove, osjeća se kao stiskanje, “ispunjenost”, neugodan pritisak;

● oštra ili tupa bol različitog intenziteta i trajanja (može trajati kratko, ali i satima), može se širiti i u druge dijelove tijela;

● bol i neugoda u donjoj čeljusti, u lijevoj, ali i u obje ruke, u leđima, vratu i trbuhu, osobito u “žličici”;

● zadihanost, osjećaj nedostatka zraka, kratki dah, nemogućnost udisanja, bol u prsnom košu;

● hladni znoj, mučnina, povraćanje, bljedilo, opća slabost;

● osjećaj lupanja srca i do 150 u minuti;

● iznenadna nemogućnost pokretanja ruku ili nogu, ili svih udova;

● iznenadan gubitak svijesti ili iznenadna oštra glavobolja;

● uznemirenost, osjećaj straha i bliske smrti. Osobe sa srčanom bolesti trebale bi pozvati pomoć ako im bol traje dulje od dvije minute. Osobe koje boluju od angine pektoris trebale bi pozvati pomoć ako bol ne prođe deset minuta nakon primjene nitroglicerina. Ako ste sami i mislite da imate srčani udar, ne oklijevajte, odmah zamolite nekoga da vas odveze u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Ne propustite