Cijeli svijet poludio za „Švedskom dijetom” ! U čemu je tajna?

Zdrav život
Cijeli svijet poludio za  „Švedskom dijetom” ! U čemu je tajna?
Ovaj režim ishrane, kao što i sam naziv kaže propagira smanjeni unos ugljenihhidrata, a akcenat stavlja na masti i proteine.

Za ljubitelje mesa, mlečnih proizvoda i robe ovo je svakako odličan izbor, a oni koji su je koristili ističu da se ovim načinom ishrane može regulisati šećer u krvi (zbog čega se posebno preporučuje dijabetičarima) i znatno smanjiti tjelesna težina.

Ovaj režim ishrane, kao što i sam naziv kaže (low carb, hight fat) propagira smanjeni unos ugljenihhidrata, a akcenat stavlja na masti i proteine.
 
Još jedna povoljnost ove dijete je što možete zaboraviti na kalorije, kao i na određenu satnicu, ali zato morate strogo da se pridržavate pravila i ni u kom slučaju ne posegnete za zabranjenim namirnicama.
 
DOZVOLJENE NAMIRNICE:

Sve vrste mesa ( pileće, juneće, ćureće, divljač)
Sve vrste ribe i rakova i
Jaja na sve načine
Povrće koje raste iznad zemlje: kupus, kelj, brokoli, prokelj, špargla, tikvice, masline, patlidžan, spanać, pečurke, zelena salata, avokado, luk, paprike,  paradajz i sl.
Mliječni proizvodi sa visokim procentom masnoće: jogurt, maslac, pavlaka, kajmak, grčki jogurt, razne vrste sireva
Orašati plodovi: Suncokretove semenke, orasi, bundevine semenke, bademi, orasi, lešnici, indijski orasi, brazilski orasi.
 
DOZVOLJENO PONEKAD:

Povrće: Cvekla, šargarepa, repa, celer
Voće: Jedna voćka dnevno umjesto slatkiša, pogotovo maline jer sadrže male količine šećera
Čokolada sa većim procentom kakaoa (većim od 70 odsto) i to jednom do dva puta nedeljno
 
NIJE DOZVOLJENO:

Šećer, sokovi, gazirana pića, tijesta, kolači, mafini, sladoled, torte, musli, granola musli, kao i vještački zaslađivači
Žitarice i skrob: hljeb, pasta, pirinač, krompir, pomfrit, čips, žitarice, kaše
Margarin, rafinisana ulja
Pivo
 
 
Prema njenim rečima, ovakav način ishrane pogodan je za osobe koje žive u hladnijim klimatskim uslovima ili kada su hladnija godišnja doba. Mladim, zdravim osobama koje se izrazito fiziki aktivne ovakav način ishrane veoma odgovara. Ishrana je jednostavna i ne opterećuje, a mogu se konzumirati jela u restoranima ili brzo i lako pripremiti kod kuće.

- Preporučujem da se povremeno primenjuje ovakav način ishrane, posebno kada želite da brzo skinete kilograme i izbacite višak masnoće iz tkiva – naglasila je Branka Mirković.

Ne propustite