ZA JAK IMUNITET NAJVAŽNIJA SU CRIJEVA! Dr Kamenov objasnio: Zbog jedne greške stradamo

Porodica i zdravlje
ZA JAK IMUNITET NAJVAŽNIJA SU CRIJEVA! Dr Kamenov objasnio: Zbog jedne greške stradamo
.

Dr Borislav Kamenov objašnjava zašto su zdrava crijeva preduslov snažne odbrane od bolesti

Imunitet je rasprostranjen širom našeg organizma i nevidljiv je kada dobro radi. Postane vidljiv tek kad počne loše da radi, kada ne vrši svoju osnovnu funkciju, a to je da nas štiti od "napadača", virusa, bakterija, raznih patogena i toksina koje unosimo kroz ishranu, zagađenja u vazduhu, loše navike... 

O značaju imuniteta, kako ga ojačati i zašto je zdravlje crijeva igra ključnu ulogu u ovom procesu, govori imunolog prof. dr Borislav Kamenov, doktor medicinskih nauka iz oblasti imunologije i eksperimentalne hematologije i profesor Medicinskog fakulteta u Nišu.

"Da bismo se sačuvali od bolesti i osnažili odbrambeni sistem organizma, važno je zdravlje creva. To je početak", kaže dr Kamenov. 

Zašto je crevni sistem toliko važan? 

"U crijevima se normalne bakterije koje čine da se ne propuštaju otrovi, ali ako jedemo lošu hranu, pijemo antibiotike, onda uništavamo te dobre bakterije“, objašnjava profesor.

"Suočavamo sa jednim problemom: bakterije i virusi su strani organizmi i oni nas ugrožavaju. Ali, i hrana je strana, to su strani proteini. Ako ne napravimo toleranciju prema hrani, ako nju ne zaštitimo, onda dolazimo u situaciju da se borimo protiv nje jer nas 'uništava'. Da bi se hrana zaštitila, u crijevima se pravi toleranatan odgovor. Zdrava crijeva štite hranu da je mi ne napadnemo kao strani agens i to je suština. Ako mi to poremetimo, onda ulaze toksini. I umjesto pratećih T-regulatornih ćelija, prave se one koje izazivaju zapaljenske reakciju i razbijaju sistem. Ako ne postoji tolerantan odgovor, mi stvaramo preduslove da se razviju autoimune bolesti, maligne bolesti, hronične bolesti, alergije, pa i kovid."

Upravo zato ljekari savjetuju uzimanje probiotika, kako bi se regulisala crevna flora i izblansirao nivo bakterija.

Ali i tu postoji razlika, nije svejedno koji probiotici se uzimaju. Kako dr Kamenov kaže, većina nas uzima one koji se preporučuju za putovanja i koji regulišu probavu. Za zdrava crijeva, preporuka su oni koji sadrže korisne bakterije koje se vezuju se za enterocite (ćelije koje čine unutrašnju površinu crijeva i koje apsorbuju hranljive materije) i bore se protiv patogenih bakterija i njihovih toksina. Ovakvi probiotici povećavaju produkciju T-regulatornih ćelija i njihovo antialergijsko dejstvo, što doprinosi balansiranju odgovora imunološkog sistema.

"Treba da se piju probiotici koji imaju takav sastav korisnih bakterija da zaustavljaju curenje, osnosno propustljivost crijeva, pojačavaju tolernaciju na hranu koju jedemo, vrše detoksikaciju i ’solidarišu’ se sa vitaminom D, koji je jako važan za dobar imunitet", smatra profesor.

(Mondo.rs)

Ne propustite