Lejla Tanović za Novi.ba: Teško je riječima opisati šta smo sve prošli da bih sada bila sedma biciklistkinja svijeta

Ostali sportovi
Lejla Tanović za Novi.ba: Teško je riječima opisati šta smo sve prošli da bih sada bila sedma biciklistkinja svijeta
.

Lejla Tanović se biciklizmom počela baviti u petnaestoj godini i od tada do danas, zna samo za uspjehe. Lejla je odrasla u Sarajevu i uz rad i podršku porodice i trenera Amara Njemčevića, ima najbolji plasman u biciklizmu koji je naša zemlja ikada imala.

Najbolja bh. biciklistkinja i četverostruka balkanska prvakinja, nakon zadnjeg upisa bodova, nalazi se među 10 najboljih biciklistkinja svijeta.  Bodovi osvojeni na UCI utrkama bodovali su se 15 sedmica duže radi prekida takmičenja izazvanog pandemijom koronavirusa.

Tanović je ispunila očekivanja i plasirala se na sedmo mjesto na svjetskoj biciklističkoj ranking listi. Historijski plasman za biciklizam u našoj državi usljedio je nakon osvojenog osmog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Turskoj. 

Lejla se rado odazvala našem pozivu i prihvatila prijedlog za intervju.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Za sami početak recite nam kako ocjenjujete godinu koja je na izmaku?

Lejla Tanović: 2020. godina je bila jako izazovna za sve sportiste zbog neizvjesnosti o održavanju takmičenja ali za mene je bila ujedno i najuspješnija godina u karijeri. Osim 8. mjesta na Svjetskom prvenstvu, osvojila sam i svoju 14. titulu državne prvakinje, nekoliko prvih mjesta na UCI utrkama, proglašena sam za jednu od tri najbolje sportistkinje Bosne i Hercegovine u izboru Nezavisnih novina i dobila sam nagradu za vhunski sportski rezultat od Olimpiskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Sjajan rezultat ostvarili ste na Svjetskom prvenstvu u Turskoj. Jeste li zaista očekivali nešto slično i koliko Vam je to dalo dodatnog samopouzdanja za nastavak karijere?

Lejla Tanović: Moj trener Amar Njemčević je od početka moje karijere postavljao jako visoke ciljeve, kada je prije 10 godina rekao da ću biti jedna od prvih 100 biciklistkinja svijeta svima je to zvučalo smiješno, a moram priznati i meni je bilo nezamislivo. Ipak poslije 4 godine ostvarili smo taj cilj i uvijek više vjerujem njegovoj procjeni nego mojoj. Prije utrke je rekao da mogu biti među prvih 10 biciklistkinja na Svjetskom prvenstvu, tako smo trenirali i kada je došao trenutak da to pokažem ja sam vozila kao biciklistkinja koja je u prvih 10 na svijetu. Zapravo je i medalja bila jako blizu, tako da za mene više nijedan uspjeh nije neočekivan, možemo ostvariti sve što želimo i mi već sada treniramo za medalju.

310120125712-large

Koliko je pandemija koronavirusa utjecala na Vaš ritam, tj. na same treninge, ali i takmičenja?

Lejla Tanović: Bilo je jako zahtjevno trenirati kada ne znate da li će se takmičenja uopšte održati s psihičkog aspekta, pogotovo jer svaki dan trening jako fizički zahtjevan, morate dati svoj maksimum i voziti bez obzira na vremenske uslove. Još jedan veliki izazov je bilo napraviti program treninga kada ne znate da li ćete se uopšte takmičiti, a moj trener i ja smo iskoristili vrijeme kako bi radili na aspektima treninga za koje inače nemam vremena jer imam mnogo utrka i često putujem.

Utrke su trebale početi u martu, kako je godina odmicala već smo mislili da se utrke neće nikako održati ove godine, ali srećom smo imali skraćenu sezonu u kojoj su se sve utrke održale u periodu od augusta do kraja oktobra.

Ovogodišnju sezonu ste okončali na sjajnom 7. mjestu u svjetskom poretku. To je ujedno i najbolji plasman u biciklizmu koji je BiH ikada imala. Koliko je truda trebalo za jedan ovakav podvig, te šta možemo očekivati u 2021. godini?

Lejla Tanović: Teško je riječima opisati šta smo sve prošli u posljednjih deset godina da bih sada bila sedma biciklistkinja svijeta. Mnogo truda, rada i odricanja. Sport je jako skup tako da je samo nabavljanje opreme u sportu koji tada nije bio popularan bilo skoro nemoguće, a kamoli odlazak na utrke. Ipak ja sam sretna što se moj rad isplatio s ovim rezultatom, svjesna sam da sportisti ulože čitav život u trening i ne uspiju ostvariti svoje ciljeve, tako da ja sam zahvalna što mogu da se bavim sportom u Bosni i Hercegovini.

Hoćete li imati zimskim odmor ili se i tijekom ovog perioda nastavlja s treninzima?

Lejla Tanović: Nakon sezone imala sam dvije sedmice odmora. Toliko odmora imam svake godine i onda odlazim u Hercegovinu kako bih mogla preko zime voziti bicikl. U sportovima izdržljivosti nije moguće imati više odmora, međutim tijelu ipak treba dopustiti da se oporavi za narednu sezonu, pogotovo zbog povreda koje se dobiju tokom sezone pa je to period u kojem mogu da se zaliječe kako bi dalje trenirali bez odstupanja. Naravno potreban je i psihički odmor, najdrže mi je što u te dvije sedmice mogu da živim “bez plana”, nemam plan ishrane, plan treninga, plan oporavka, nekada je samo obični život najbolji odmor.

300120104413-medium

Koje je sljedeće veliko takmičenje gdje Vas možemo očekivati?

Lejla Tanović: Krajem januara planiram nastupiti na četverodnevnoj etapnoj utrci u Španiji koju svake godine iskoristim za pripreme zbog lijepog vremena. Nakon nekoliko utrka u regiji, nastupit ću na jednoj od najzahtjevnijih utrka na svijetu u španskoj Andaluziji, a koja traje šest dana i vozi se u paru. Moj cilj za narednu godinu će biti ispunjenje norme za Olimpijske igre i osvajanje medalje s Evropskog ili Svjetskog prvenstva.

Sigurno je glavni cilj Olimpijada u Tokiju. Koliko težak put je do toga i da li bi to bilo ostvarenje Vašeg sna?

Lejla Tanović: To bi za mene bilo zaista nevjerovatno. Nije uopšte upitno da li kvalitetom zaslužujem da odem na Oimpijske igre, pogotovo kao 7. biciklistkinja svijeta. Međutim, norma je takva da se ocjenjuje reprezentacija Bosne i Hercegovine kolektivno, odnosno bodovi Svjetske biciklističke federacije UCI se sabiraju od tri biciklistkinje i država se plasira na listu svih država svijeta. Budući da sam ja jedina koja osvajam UCI bodove u BiH, sama moram prikupiti bodove koje prikupljaju tri biciklistkinje u svakoj državi. Ipak norma nam je jako blizu zbog mojih nedavnih rezultata, a bodovi se prikupljaju do maja.

Šta konkretno znači za Vas nastup za BiH i jeste li imali ponuda drugih zemalja da ih predstavljate?

Lejla Tanović: Znači mi mnogo, ponosna sam što predstavljam Bosnu i Hercegovinu. Imala sam ponude pogotovo jer bi mi bilo jednostavnije ispuniti Olimpijski normu u drugoj državi, međutim moj nastup za drugu državu nikada ne bi bio od srca, a onda ne bi bilo ni dobrog rezultata. Zbog planina i različitih terena koje imamo u državi, moji uslovi za trening nevjerovatni. Sama činjenica da u Sarajevu imam nekoliko planina s različitim terenima i da čitavu zimu mogu voziti bicikl u Hercegovini, pri tome svaki dan vozim drugu stazu ili drugu cestu je nevjerovatna. Obišla sam mnogo država i nigdje nisam vidjela ovakve prirodne raznolikosti na malom geografskom području, pri tome je sve prirodno i bez ikakvog uloženog truda u izgradnju staza za brdski biciklizam.

a133db8608007a7d8c626017d888b2ce-large

Gdje tačno vidite sport u BiH i je li on zapostavljen?

Lejla Tanović: Zapostavljen je, pogotovo individualni sport. Cijenim svaki sport i svakog sportistu jer znam da je to iznimno težak posao, voljela bih kada bi sport i sportisti bili više cijenjeni, ne samo od institucija nego i od građana Bosne i Hercegovine. Ja sam uz podršku Olimpijskog komiteta, Kantonalnog i Federalnog ministarstva kulture i sporta ove godine nastupila na velikom broju takmičenja i na Svjetskom prvenstvu tako da stvari idu u dobrom smijeru i jako sam pozitivna kada je u pitanju budućnost sporta u Bosni i Hercegovini. Mnogo je mladih sportih nada i nadam se da će moji uspjesi nekome u budućnosti olakšati put do vrhunskog sportskog rezultata.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite