Alen Mustafić za Novi.ba: Slovačka liga je odlična za razvoj mladog igrača, a Sarajevo trenutno nema pravu konkurenciju u BiH

Fudbal
Alen Mustafić za Novi.ba: Slovačka liga je odlična za razvoj mladog igrača, a Sarajevo trenutno nema pravu konkurenciju u BiH
.

Alen Mustafić je u januaru prošle godine iznenada napustio Koševo i ostvario veliki transfer u redove Slovana. Prvo je bila u pitanju posudba, a onda je klub iz Bratislave i otkupio ovog 21-godišnjaka, pred kojim je, nadamo se, izuzetno svijetla budućnost.

Mustafić je prošao kadetsku i juniorsku selekciju Akademije FK Sarajevo, a upisao je ukupno šest nastupa za juniorsku bh. reprezentaciju. Za prvi tim s Koševa odigrao je 33 zvanične utakmice, postigao je jedan gol i ubilježio jednu asistenciju.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Realizacijom inostranog angažmana Mustafić se pridružio spisku igrača koji su prelaskom u strane klubove dokazali veoma kvalitetan rad Akademije FK Sarajevo. Trenutno je član Nitre, tj. na posudbi u ovom klubu do kraja sezone. 

"Smatram da sam na dobrom putu da se vratim u Slovan i dokažem kvalitet. Trebalo mi je malo vremena da bolje upoznam ligu i da se priviknem na nju. Trenutno sam zadovoljan svojim igrama i mislim da iz dana u dan napredujem", otkrio je na početku razgovora za Novi.ba talentovani veznjak.

5ff39ee0-dc48-41fd-9783-70d70a0a0a6a-mustafic-nistra-previeworg

Zanimalo nas je i kakva je sama slovačka liga, te kolika je razlika u kvalitetu u odnosu na Premijer ligu BiH.

"Smatram da je slovačka liga odlična za mladog igrača, nudi veću šansu za razvijanje samog fudbalera. Svi znamo da je najveća razlika u terenima i infrastrukturi. Mislim da je i razlika u tempu, tj. da se utakmice igraju u dosta većem tempu u odnosu na BIH. Nitra je jedna mlada ekipa koja je ove sezone pobijedila neke velike utakmice i imali smo dobru polusezonu. Na početku svi otpisali jer smo uz Žilinu najmlađa ekipa u ligi, ali smo pokazali da itekako možemo igrati dobar fudbal."

Nedavno smo imali priliku pročitati izjavu trenera Nitre koji tvrdi da je Alen došao u klub pomalo zapušten. U međuvremenu, stvari su se u mnogome promijenile...

"Što se tiče treninga moj najveći problem je bio trening snage. Njihov fudbal se bazira dosta na fizičkoj snazi, te mi je trebalo vremena da se priviknem na taj rad, ali sad sam već se stabilizovao u tom pogledu i popravio dosta taj segment", rekao nam je Mustafić.

Osim njega, u Slovačkoj nastupa još nekoliko bh. internacionalaca poput Hamze Čatakovića i Ismira Tandira. 

"S Hamzom sam igrao u akademiji FK Sarajevo. Uvijek sam znao kakvu kvalitetu ima i mislim da ga treneri u cijeloj ligi dosta cijene. Hamza i ja smo ovdje došli s nekih 20 godina, a smatram da u BiH ima još mladih igrača koji bi mogli igrati u ovoj ligi i napraviti dobru karijeru", tvrdi bivši igrač Sarajeva.

5ff39ed1-8a08-46cc-acd6-70d70a0a0a6a-mustafics-previeworg

Alen nam je otkrio da li prati nastupe svojih bivših klubova, Slobode i Sarajeva.

"Iskreno pratim Sarajevo više nego Slobodu, vidim da igraju dobro i da imaju vrhunske rezultate. Uvijek sam znao da imaju najbolju ekipu što se i vidi zadnjih godina. Mislim da trenutno nemaju konkurenciju i da će se titula opet slaviti na Koševu."

A onda se osvrnuo i na planove u budućnosti...

"Moji planovi su da odigram cijelu sezonu u Nitri i nakon toga da se vratim kao iskusniji i bolji igrač u Slovan, koji je vrlo ozbiljan klub. Volio bih postati standardan igrač tog kluba. Trenutno ne razmišljam o povratku u BiH i bivše klubove, ali jednog dana možda se i to dogodi. Ipak, mlad sam i mislim da mogu još ponuditi dobrog fudbala u Slovačkoj, a što da ne i u nekoj od jačih liga", zaključio je Mustafić.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite