Nerman Fatić za Novi.ba: Dokazao sam sebi da imam kvalitet za vrhunske rezultate, a Džumhuru sam predložio da od evropskih timova navija za Sarajevo

Tenis
Nerman Fatić za Novi.ba: Dokazao sam sebi da imam kvalitet za vrhunske rezultate, a Džumhuru sam predložio da od evropskih timova navija za Sarajevo
.

Bh. teniser Nerman Fatić još 2019. godine dokazao nam je da je sposoban za velike stvari u karijeri, a prošle godine stigla je i potvrda toga. Naime, uspio je ostvariti najveću pobjedu u karijeri savladavši tadašnjeg 23. igrača svijeta, Dušana Lajovića.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

"Generalno 2020. nije bila jednostavna ni u jednoj sferi života pa tako ni u tenisu, ali trudio sam se da izvučem maksimun koliko je to moguće s obzirom na uslove kakvi su bili. Što se tiče pobjede protiv Lajovića, značila mi je mnogo i veliki mi je pokazatelj i podsticaj za dalje jer sam dokazao sebi da imam kvalitet za vrhunske rezultate", kazao je na početku razgovora za Novi.ba mladi Sarajlija.

Na samom kraju godine imao je i više nego zapažen nastup na ITF turniru u Antaliji.

"Uspio sam odigrati dva turnira u Antaliji krajem godine i plasirao sam se u finale koje je otkazano zbog kiše i polufinale, te mogu reći da sam zadovoljan igrom i formom s obzirom na pauzu koja je bila uzrokovana koronom. Sama korona je uticala generalno na naš sport, ali kao što sam rekao trudio sam se da izvučem maksimum i što se tiče treninga i takmičenja, te smatram da sam uspio u tome. Neću imati zimski odmor jer sada sam već u trenažnom procesu i spremam se za početak nove sezone", otkrio nam je Fatić.

5ff1dec6-12a4-4bfa-8765-43170a0a0a6a-fatic-previeworg

Naredni nastupi na kojim ga očekujemo su u Turskoj. 

"Prijavio sam turnire u Antaliji, tačnije dva challengera čiji je nagradni fond 80.000 dolara, a možda prije toga kao pripremu odigram dva turnira nagradnog fonda od 15.000 dolara."

Nažalost, Nerman ni kao brojni drugi bh. sportisti nema adekvatnu podršku same države. Za njegov razvoj ključan je bio odlazak u Italiju i rad s trenerom Patriziom Remondeguijem. 

"Definitivno, nije bilo lako napustiti rodnu zemlju, ali sam odlazak u Italiju, promjena trenera, ambijenta i rad mi je dosta pomogao i poboljšao me što sam i pokazao svojim rezultatima. Što se tenisa u BiH tiče mislim da je zapostavljen i da bi uz malo bolju organizaciju i uslove imali puno više igrača i uspjeha. Sama podrska države bi mnogo značila i nama, takođe i generacijama koje dolaze jer Bosna i Hercegovina je mala država velikih talenata", poručio je 26-godišnji bh. teniser.

U razgovoru nam je otkrio da su mu roditelji i sestra najveća podrška kroz čitav život i da im je mnogo zahvalan na tome, kao i još nekim bližim članovima porodice i prijateljima. 

5ff1dedc-1e48-433e-9b03-43350a0a0a6a-fatic2-previeworg

Nerman je veliki prijatelj s Damirom Džumhurom.Zanimalo nas da li se imalo šalio na njegov račun ove godine s obzirom da najbolji bh. teniser navija za FK Željezničar, a Fatić je vjerni navijač FK Sarajevo.

"Da, Damir i ja smo jako dobri prijatelji, odrasli smo zajedno na terenu, a i van njega imamo jako dobar odnos i velika smo podrška jedan drugome. Kao što znamo FK Sarajevo je osvojio duplu krunu i ligu prošle sezone, a Damir navija u Evropi za Barcelonu pa sam mu predlagao što se evropskih klubova da počne navijati za Sarajevo (smijeh)."

Malo je poznato da je Nerman izuzetno uspješan i van teniskih terena s obzirom da je postao i diplomirani pravnik. Mnogi smatraju da je nemoguće uspjeti na oba polja, tj. biti među nekim od najboljih tenisera svijeta, ali ne zapostaviti i obrazovanje.

5ff1deeb-9054-4b48-a064-43340a0a0a6a-nermanfaticglavna-preview

"Diplomirao sam na Pravnom fakultetu u Sarajevu i zaista nije bilo lako, ali uz dobru organizaciju i volju dosta stvari možete uraditi", skromno će Fatić, koji nam je na kraju razgovora otkrio da nije pretjerani fan ni Novaka Đokovića ni Rogera Federera.

"Moj uzor i najdraži igrač u vrhu svjetskog tenisa je Rafael Nadal", rekao je Nerman, koji bi ove godine, naravno ako se poklope svi uvjeti, mogao ostvariti i ranking karijere.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović, Novi.ba

Ne propustite