Mesud Pezer za Novi.ba: Očekujem da na Evropskom prvenstvu osvojim medalju za BiH, a još ne vjerujem da nas je napustio Osman Junuzović

Ostali sportovi
Mesud Pezer za Novi.ba: Očekujem da na Evropskom prvenstvu osvojim medalju za BiH, a još ne vjerujem da nas je napustio Osman Junuzović
.

Zeničanin Mesud Pezer jedan je od najboljih bh. sportista. Ovaj bosanskohercegovački bacač kugle član je Atletskog kluba Zenica, bh. olimpijac, juniorski prvak Evrope 2013., finalista Svjetskog juniorskog prvenstva i državni prvak.

Na Mediteranskim igrama održanim 2018. godine u španskoj Tarragoni osvojio je bronzanu medalju, a prvo mjesto je osvojio na Atletskom mitingu “Istanbul Cup” u februaru 2020. Samo nekoliko dana kasnije, osvojio je i prvo mjesto na 25. Balkanskom seniorskom prvenstvu u atletici. 

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

"Prošla godina bila je apsolutno u sjeni pandemije koronavirusa, koja je itekako naškodila brojnim sportistima širom svijeta, pa tako i nama atletičarima. Među ostalim brojnim takmičenjima, odgođene su i Olimpijske igre u Tokiju, U jednu ruku mi je ta pauza i dobro došla jer sam mogao nešto više odmoriti i provesti više vremena s porodicom. Napunio sam baterije i 2021. godinu dočekujem potpuno spreman", otkrio nam je na početku razgovora za Novi.ba naš sjajni bacač kugle.

Dodaje da je u dogovoru s trenerom maksimalno se odmorio od treninga kada su saznali da su odgođene Olimpijske igre, ali i Evropsko prvenstvo.

"Već sada sam spreman za zimska takmičenja, a očekuje nas i Evropsko prvenstvo u Poljskoj gdje ću uz Božiju pomoć, samo da ostanem zdrav, izboriti veliki plasman, a nadam se i medalju za našu državu", poručio je Pezer.

5ff1d872-e058-4892-841f-3e4b0a0a0a6a-pezer-previeworg

Ipak, prije samog Evropskog prvenstva, koje se održava u martu očekuje ga nastup na nekoliko mitinga krajem januara i tijekom februara.

"Kruna svega svakako će biti nastup u Tokiju na Olimpijskim igrama. Glavni cilj je upravo Tokio i spremiti se što bolje, a pod upitnikom je održavanje Svjetskog prvenstva u Americi. Normu za OI sam ispunio još prije dvije godine, a sada mi predstoji da se što bolje spremim za njih i tempiram maksimalno formu", kazao nam je ovaj Zeničanin.

Olimpijski komitet uručio je sportistima priznanja za “Vrhunski sportski rezultat u 2020. godini”. Čast da dobiju ta priznanja pripala je, između ostalih, upravo Mesudu i njegovom kolegi Amelu Tuki.

"Mnogo mi znači ovo priznanje, koje mi je dalo i podstrek da budem što bolji i jači, te da svoju Bosnu i Hercegovinu predstavljam u što ljepšem svjetlu i nadam se da će tako i ostati." 

Prošle godine, otprilike u ovo doba, smo također razgovarali s Mesudom i zaključili da, kao i brojni drugi bh. sportisti, nema adekvatnu podršku države. Sada nam je otkrio i obradovao nas informacijom da se ponešto ipak mijenja ka boljem.

mesud-pezer-fb

"Olimpijski komitet BiH je podržao Larisu Cerić, Amela Tuku i mene sa značajnim finansijskim iznosom, kako bi se što bolje pripremili za velika takmičenja koja su pred nama. Tako sada konačno ne moram brinuti o tome kako ću održati prireme, tj. da li ću imati dovoljno finansijskih sredstava za to i zahvalan sam državi na tome."

Dugoročni Mesudov cilj jeste zasjesti na sami svjetski tron, a nada se da će to u konačnici i ostvariti.

"Upravo ovo je moj cilj još od samih početaka u ovom sportu. Ipak, to neće biti nimalo lahko ostvariti jer svaki dan morate davati maksimum svojih mogućnosti na putu ka tome. Put do toga je veoma mukotrpan, ali samo najjači, najbolji i najistrajniji ostaju i uspijevaju ostvariti svoje snove", jasan je Pezer.

Nedavno nas je napustio mladi Osman Junuzović. Najbolji bh. bacač kugle i dalje je zatečen tom činjenicom.

"Veoma me pogodila vijest o smrti našeg kolege Osmana. I dan danas ne mogu da vjerujem da je taj, prije svega veliki čovjek i prijatelj, napustio nas i otišao na bolji svijet. Osman je bio velika ljudska gromada, družili smo se, a nekoliko puta smo bili i cimeri na velikim takmičenjima. Veoma potresno mi je bilo čuti tu vijest", zaključuje Pezer.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović, Novi.ba

Ne propustite