BOL I NEPRIJATNOST NESTAJU BEZ TRAGA: Uklonite AFTE pomoću 4 prirodne namirnice

Zanimljivosti
BOL I NEPRIJATNOST NESTAJU BEZ TRAGA: Uklonite AFTE pomoću 4 prirodne namirnice
Afte su male, veoma bolne ranice (aftni čirevi ili ulceracije) koje se javljaju na sluzokoži usne duplje.

Afte su male, veoma bolne ranice (aftni čirevi ili ulceracije) koje se javljaju na sluzokoži usne duplje. Mogu biti bijele, sive ili žute, a pojavljuju se pojedinačno ili u grupama. Javljaju se najčešće na vrhu ili ivicama jezika, sa unutrašnje strane obraza ili unutrašnjih ivica usana.

Iako nisu zarazne niti opasne za zdravlje, njihovo peckanje je vrlo iritantno, a zbog toga što su stalno vlažne od sline, proces zarastanja je vrlo spor.

Kućni recept protiv afti

Soda bikarbona

U kašičici napravite pastu od sode bikarbone i vode. Odmaknite usnicu od desni pa mešavinu nanesite štapićem za uši direktno na aftu. Ostavite 10 do 15 sekundi da se osuši. Soda bikarbona će smiriti peckanje, zatvoriti ranu i dezinfikovati je. Postupak ponavljajte kad god želite, a najbolje nakon spavanja i jela.

afte-u-ustima1

Šta uzrokuje afte?

-Genetska predispozicija – Povrede četkicom za zube, bombonom, grickalicama ili nekim drugim stranim telom- Nagrizanje začinjenom, kiselom ili vrlo slanom hranom- Hormonalne promene i stres- Nedostatak vitamina B i minerala poput gvožđa, cinka i folne kiseline- Pad imuniteta- Alergije i neki lekovi
Propolis kapi ili sprej

Propolis je prirodni antibiotik i antiseptik koji delotvorno leči grlobolju, ali i afte. Nanesite malo propolisa na štapić za uši te pritisnite aftu. Držite par sekundi pa sklonite štapić. Propolis je lepljiv pa će stvoriti film preko rane i time je zaštititi od bakterija i ubrzati postupak zarastanja. Postupak ponavljajte kad god želite, a najbolje nakon spavanja i jela.

Vodica za grgoljenje

Pomešajte kašičicu 20-postotnog hidrogen peroksida i pola čaše mlake vode. Dodajte kašičicu sode bikarbone i kašičicu soli pa mešajte dok se svi sastojci ne otope. Grgljajte vodicu u ustima 30 sekundi pa je ispljunite. Postupak ponovite nekoliko puta dnevno.

Čajevi

Crni ili zeleni čaj bogati su taninom koji je prirodni antiseptik, dok kamilica i kadulja smiruju bol i ubrzavaju zarastanje. U šoljici napravite čaj i ostavite da se malo ohladi. Čajem bez ikakvih dodataka grgljajte usta i potom ga ispljunite. Postupak ponavljajte više puta dnevno, odnosno kada se peckanje i bol pojačaju.

Ne propustite