Evo kako najlakše ojačati imunitet: Ovo su namirnice bogate vitaminom D

Porodica i zdravlje
Evo kako najlakše ojačati imunitet: Ovo su namirnice bogate vitaminom D
.

Vitamini su jedna od hranjivih tvari koja je u sastavu dodataka prehrani. Najznačajniji je vitamin D koji spada u grupu vitamina topljivih u mastima. Veoma je značajan u očuvanju zdravog i funkcionalnog ljudskog tijela.

Nedostatak vitamina D može da stvori određene probleme kod čovjeka, stvarajući mu različita oboljenja, depresiju, kao i loš imunitet koji je često uzrok prehlade.

Prema  istraživanju naučnika iz Velike Britanije, unos D vitamina u čovjekov organizam, duplo smanjuje rizik od infekcija. Zbog toga je kako navode veoma značajan u borbi i zaštiti od koronavirusa.

Iz tog razloga donosimo vam spisak namirnica koje su bogate vitaminom D.

Šampinjoni

Što su osunčanije to su punije vitamina D. Osim ostalih korisnih nutrijenata. U zavisnosti od vrste, njihovom konzumacijom možemo unijeti dovoljne količine selena i gvožđa.

Ova namirnica bogata je antioksidantima koje tijelo čiste od slobodnih radikala i oslobađaju od štetnih toksina. Kao odličan izvor proteina, šampinjoni se preporučuju onima koji su na posebnim režimima ishrane, a samo šest srednjih pečuraka ima 22 kalorije.

Sok od narandže

Čaša 100 %  iscjeđenog soka od narandže bogata je kalcijumom i vitaminom D, kao i ostalim mineralima koji održavaju naše zube i kosti. Vrijedna količina vitamina D iz cjeđenog soka pomaže da se lakše apsorbuje i kalcijum koji se u njemu nalazi.

Žumance

Žumance je najbogatiji dio jajeta koji osim proteina ima visok sadržaj minerala i vitamina, a naročito vitamina D. Vitamin D upravo ima ulogu da apsorbuje ostale vitamine koje idu uz njega.

Tuna

Tuna je veoma bogata proteinima koji pogodno utiču na mišiće, kosu, kožu i nokte. Bogata je i omega 3 masnim kiselinama i takođe utiče na preventivnu zaštitu od srčanih oboljenja. Reguliše krvi pritisak i smanjuje trigliceride u krvi.

Pogodno utiče na nivo šećera u krvi pa je odlična za one koji se bore s poremećajima u ishrani. Zbog bogatog sastava omega tri masnih kiselina zaslužna je  što se vitamin D apsorbuje na pravi način.

Losos

Losos spada u namirnicu koja se može jesti i bez termičke obrade. Bogat je omega tri masnim kiselinama kao i ulje bakalara, a isto tako je izuzetno bogat vitaminom D.

Njegova nutritivna svojstva su takva da se losos preporučuje onima koji žele da se preventivno zaštite od srčanih oboljenja, kao i onima koji su na posebnom režimu ishrane.

 Samo 140 grama lososa je dovoljno da unesete dnevnu količinu vitamina D.

Izvor: Oslobođenje

Ne propustite