PREKOMJERNO SE ZNOJITE I SMRDITE SAMI SEBI? Doktorica otkriva rješenje

Porodica i zdravlje
PREKOMJERNO SE ZNOJITE I SMRDITE SAMI SEBI? Doktorica otkriva rješenje
.

Doktorica Gordana Milenovićotkrila kako najefikasnije riješiti ovaj problem.

Koja je najefikasnija metoda liječenja hiperhidroze?

- Ima više načina za liječenje pojačanog znojenja, a kao jako efikasan dokazao se tretman botoksom koji blokira nerve koji aktiviraju znojne žlijezde, te se na taj način sprječava prekomerno lučenje znoja - rekla je Gordana.

Kako se izvodi ova procedura?

- Za razliku od operacije znojnih žlijezda koja je vrlo bolan proces, gdje oporavak traje vrlo dugo, aplikacija botoksa, odnosno neuromodulatora u područje pazušnih jama je je vrlo sigurna i bezbjedna metode u cilju liječenja hiperhidroze. Procedura se izvodi tako što se male količine botoksa, odnosno neuromodulatora ubrizgavaju u mezodermalni sloj po određenoj šemi u određenu regiju - ojasnila je.

Koliko traje procedura ubrizgavanja botoksa?

- Sama procedura traje nekih desetak minuta, preporučuje se da se prije toga uradi probni test, tako što se stavlja puder ili jod na područje koje želimo da radimo. Zatim se vrši zagrijavanje, i tada vidimo gdje se nalazi izvodni kanal znojne žlezde. Vazno je da u roku od 24h od apliciranja ne koristimo pudere ili mlijeko za tijelo, niti bilo kakav antiperspirant - naglasila je.

Koliko traje dejstvo?

- Dejstvo traje minimum šest mjeseci. U ličnom iskustvu imam primjere gdje traje i po osam mjeseci, i nakon toga nema tog preteranog znojenja koje je vrlo neprijatno za samog klijenta, ali za okolinu - odgovorila je doktorka.

Da li postoje kontraindikacije?

- Za 20 godina korišćenja botoksa u cilju liječenja hiperhiroze, lično nikada nisam imala nikakve kontraindikacije, jedino sto se može desiti je pojava modrice. Svjetska zdravstvena organizacija i Američka asocijacija za lijekove i medicinska sredstva preporučuju upravo ovu metodu u liječenju hiperhidroze - rekla nam je Gordana.

Novi.ba/Srbija Danas

Ne propustite