EVO ŠTA RADE SUPRUGE POLITIČARA (2. DIO): Prva dama Hrvatske je doktorica, supruga KOMŠIĆA se posvetila porodici, A SUPRUGA MILE ĐUKANOVIĆA JE IZNENAĐENJE...

Aktuelno
EVO ŠTA RADE SUPRUGE POLITIČARA (2. DIO): Prva dama Hrvatske je doktorica, supruga KOMŠIĆA se posvetila porodici, A SUPRUGA MILE ĐUKANOVIĆA JE IZNENAĐENJE...
.

Supruge političara također su pod budnim okom javnosti.

ZORAN MILANOVIĆ I SANJA

milanovic-glasanje4-110916

Prva dama Hrvatske Sanja Musić Milanović  je docentica na Katedri za medicinsku statistiku, epidemiologiju i medicinsku informatiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Voditeljica je Službe za promicanje zdravlja i Referentnog centra Ministarstva zdravstva za promicanje zdravlja, a uz to vodi i projekt Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj Childhood Obesity Surveillance Initiative - COSI.

Pored toga je predstavnica Hrvatske u Radnoj grupi Svjetske zdravstvene organizacije za prevenciju debljine i Europske radne grupe na visokoj razini za prehranu, tjelesnu aktivnost i prevenciju debljine.

ŽELJKO KOMŠIĆ I SABINA

5bbcd620-5bf4-4a51-91da-03050a0a0a67-k5-previeworg

Sabina Komšić supruga je hrvatskog člana predsjedništva, Željka Komšića. Nekadašnja je studentica Građevinskog fakulteta, koji zbog ra tnih okolnosti nije završila, a danas sretna majka devetogodišnje Lane. 

k

Ulaskom Željka Komšića u Predsjedništvo, Sabina je u jednom intervjuu kazala kako nastoji zadržati svakodnevne navike, uprkos protokolima koji idu sa predsjedničkom funkcijom. 

- Sada, kad izlazimo, imamo pratnju. U principu, ne dopuštamo da se bilo šta promijeni, sve je od danas do sutra. Živimo svoj život i stvarno se trudimo da se ne poremeti naša svakodnevnica. Promjene su, ipak, prisutne: na godišnji odmor idemo s cijelom pratnjom. Uvijek nas ima puno - kazala je Sabina.

Ljubavna priča Sabine i Željka krenula je prvog ra tnog ljeta. Iako su živjeli u istom haustoru, do ra ta se skoro pa i nisu ni poznavali. 

- Prije nego što smo se počeli zabavljati, družili smo se. Željko je živio na petnaestom, a ja na desetom spratu. Kad smo se upoznali, desila se i ljubav, i eto... Vjenčali smo se poslije rata. Željko nije želio da stupimo u br ak u ratu jer je stalno bio na liniji, moglo mu se nešto dogoditi i nije me želio unesrećiti. To je bilo vrlo pošteno od njega. Čekali smo da r at završi i onda se vjenčali. Bila je to skromna ceremonija. Počeli smo se zabavljati 28. augusta 1992, a vjenčali se 28. augusta 1996. - ispričala je Sabina u intervjuu za magazin Gracija.

k5

Kćerka Lana je centar Sabininog i Željkovog svijeta. Na njen su dolazak čekali deset godina. 

- Do Lane smo teško došli. To je bio najteži put, ali isplatilo se - prisjeća se Sabina, koja je prije rata završila Srednju građevinsku školu i upisala Građevinski fakultet. Bila je prva godina studija kada se zar atilo. 

k1

- Četiri godine se nisam pojavila na fakultetu, a poslije rata su bili neki drugi prioriteti. A onda je došlo nešto što je meni bio najveći problem: deset godina smo se borili da dođemo do Lane. Imala sam sedam vantjelesnih oplodnji. I iz sedmog puta uspjeli! To mi je bilo najvažnije. Kad sam dobila Lanu, nije mi ni palo na pamet da nastavim fakultet. Danas sam mirna i nije mi žao. Imamo u planu drugo dijete, pa vidjet ćemo... Medicina je napredovala, zašto ne bih imala još jedno dijete? - povjerila se Sabina.

Tvrdnju da supruge državnika obično imaju veliki utjecaj na posao svojih muževa Sabina ne smatra tačnom i kaže da nema nikakvog utjecaja na Željka. 

- Kad je njegov posao u pitanju, tu se ne petljam, ne interesira me, ja sam apolitičan tip. Sve pročitam, šta mi nije jasno pitam, ali se ne petljam. Ne dopuštam da se kod kuće sve vrti oko politike i prekidam te razgovore - istakla je Sabina.

MILO ĐUKANOVIĆ I LIDIJA

vesna-radusinovic-milo-djukanovic-2-830x0

Milo je svoju suprugu oženio nakon osam godina zabavljanja, prije svoje prve funkcije, i sa njom ima sina Blaža.

Poznato je da je radila u Prvoj banci, najstarijoj finansijskoj instituciji u Crnoj Gori, čiji je većinski vlasnik njen djever Aco Đukanović, a u kojoj je do 2013. godine udio vlasništa imao i njen muž Milo.

Lidija se povremeno pojavljuje u javnosti sa suprugom, mada ne daje izjave i intervjue. Ipak, u medijima se često citira njena navodna izjava da “Mila voli ne zato što je njen suprug i funkcioner, već što je svaki dan bez njega izgubljen”.
 

Ne propustite