Srpska doktorica otkrila kako da prepoznate asimptomatsku upalu pluća

Porodica i zdravlje
Srpska doktorica otkrila kako da prepoznate asimptomatsku upalu pluća
.

Asimptomatska upala pluća vrlo je česta kod koronavirusa i može da ostavi dugoročne posljedice. Ako ovo osjetite obavezno se javite ljekaru

Asimptomatska upala pluća je vrlo česta kod kovida 19. Ljekari kažu da pluća mogu da budu zahvaćena infekcijom, a da siptomi, poput povišene temperature i bolova u grudima, potpuno izostanu. Pulmolog doktorka Tatjana Radosavljević objašnjava na šta treba obratiti pažnju i kada je vrijeme da se javite ljekaru.

"Sars-CoV-2 je specifičan i prvi put se susrećemo sa virusom koji 'voli' respiratorni sistem. Čak i kod osoba koje nemaju skoro nikakvih tegoba, virus ulazi preko nosa i grla, dolazi do pluća i ostavlja određene posljedice. Tačnije, može se desiti da pacijent nema nekih izraženih znakova, osim povišene temperature, nema kašlja, ima gubitak čula ukusa i mirisa i na snimku se ne vidi ništa. Međutim, kad se tim pacijentima uradi skener pluća, vidi se da najčešće postoje znaci obostrane upale pluća", kaže pulmolog Tatjana Radosavljević za TV Prvu.

Ovde se uglavnom radi o lakšim slučajevima gdje ne dolazi do smanjenja kiseonika, ali se takvim pacijentma savjetuje da urade kontrolni snimak pluća nakon 6 mjeseci. Na kontrolnom skeneru pluća će se videti da li je došlo do većih oštećenja, jer čak ni doktori ne znaju u kom pravcu može da se kreće asimptomatska upala.

Kod aimptomatske upale simptomi poput temperature i bolova u grudima izostaju, ali na ovo treba obratiti pažnju, objašnjava doktorka:  

"Kašalj će se svakako javiti, ako imate osjećaj bolova u grudima pozadi uz kičmu, počinjete da dišete malo brže nego što bi trebalo i ako imate osjećaj nedostatka vazduha, treba da se uradi snimak pluća."

(stil.kurir.rs)

Ne propustite