STOPALO VAM SE ODJEDNOM ZACRVENI, KAO DA GORI? Evo šta je u pitanju! OVO VAM SE DOGAĐA U ORGANIZMU

Kiosk
STOPALO VAM SE ODJEDNOM ZACRVENI, KAO DA GORI? Evo šta je u pitanju! OVO VAM SE DOGAĐA U ORGANIZMU
Stopala su najudaljeniji dio tijela od srca i kralježnice, pa prva bilježe živčane promjene na tijelu. Zbog toga je važno redovito pratiti izgled i osjet u njima, te tako spriječiti pojavu bilo kakve ozbiljnije zdravstvene teškoće

Stopala su najudaljeniji dio tijela od srca i kralježnice, pa prva bilježe živčane promjene na tijelu. Zbog toga je važno redovito pratiti izgled i osjet u njima, te tako spriječiti pojavu bilo kakve ozbiljnije zdravstvene teškoće

1. Nedostatak dlačica na nožnim prstima

Iako se većina žena veseli manjku dlačica na nožnim prstima, ono može ukazivati na probleme u cirkulaciji.

Iznenadna ćelavost znak je da vaša stopala ne dobivaju dovoljno krvi kako bi održali rast dlaka. Postoji mogućnost da srce ne pumpa dovoljno krvi do vaših stopala, pa bi bilo dobro posjetiti liječnika, kaže dr. Carolyn McAloon iz Udruženja California Podiatric Medication.
Osjećate li svrbež, a koža vam je ljušti, vjerojatno imate gljivičnu infekciju koja se može izliječiti odgovarajućom kremom te održavanjem redovite higijene stopala.

2. Grčevi u stopalima

Grč u stopalima uobičajen je problem koji može biti znak živčanih problema, no mnogo češće je pokazatelj dehidracije ili loše prehrane. Svakog dana, a osobito tijekom vježbanja pijte odgovarajuće količine tekućine, a dobro bi bilo povećati unos hrane s kalijem, magnezijem i kalcijem.
Trenutno olakšanje ponudit će vam topla kupka za stopala u kojoj je dobro nožne prste ispružiti u smjeru nosa, savjetuje američka ortopedica.

3. Ranica koja neće zacijeliti

Ranice koje ne zacjeljuju na predjelu stopala su prilično jasan znak dijabetesa. Visoke razine šećera u krvi koje su bez kontrole duže vrijeme mogu dovesti do živčanih oštećenja zbog čega dijabetičari mogu dobiti porezotine bez da osjete ikakvu fizičku bol.
Ranica koja neće zacijeliti može biti znak i raka kože. Melanom se može pojaviti bilo gdje na tijelu, čak i između nožnih prstiju, pa uvijek uvrstite i pregled stopala kad idete kod dermatologa, kaže dr. McAloon.

4. Stopala su vam uvijek hladna

Hipotireoza je najčešći uzročnik hladnih stopala koje je nemoguće ugrijati. Ako imate više od četrdeset godina, moguće je da imate lijenu štitnjaču. Ova bolest može izazvati i gubitak kose, vrtoglavice, nagle dobitke težine, ali i depresiju. Jednostavne krvne pretrage mogu pokazati treba li vam terapija.

5. Povećanje nožnog prsta

Nagli porast nožnog palca koje je crveno, nadraženo i oteklo treba hitnu medicinsku pomoć, kaže američka liječnica. Tipični uzročnici za ovu boljku su giht, infekcije, upalni artritis ili neka fizička ozljeda.

6. Utrnuli prsti ili dijelovi stopala

Utrnuće oba stopala najčešće je znak dijabetesa, kroničnog alkoholizma ili nuspojava kemoterapije. No ako utrnuće osjećate samo u jednom stopalu, moguće je da je uzrok ukliješteni živac u stopalu, gležnju ili leđima, koji pak može biti izazvan nošenjem neodgovarajuće obuće.

Grč u stopalima uobičajen je problem koji može biti znak živčanih problema, no mnogo češće je pokazatelj dehidracije ili loše prehrane. Svakog dana, a osobito tijekom vježbanja pijte odgovarajuće količine tekućine, a dobro bi bilo povećati unos hrane s kalijem, magnezijem i kalcijem

7. Neugodni čukalj

Koštana izraslina na zglobu kod početka nožnog palca nije posljedica nošenja visokih štikli. Naprotiv, riječ je o genetskom deformitetu stopala koje se može pogoršati nošenjem neodgovarajuće obuće. Jedini način da neugodni čukljevi isprave, jest podvrgavanje operaciji.

8. Bol u peti

Plantarni fasiitis ili sindrom prenaprezanja najčešći je uzročnik snažne boli u peti. Obično se pojavljuje u trenutku kad ustajete iz kreveta ili se dižete sa stolca. Pogoršati ga može nošenje preuske ili neodgovarajuće obuće, te zanemarivanje laganih vježbi za istezanje mišića.

9. Perutanje i svrbež stopala

Osjećate li svrbež, a koža vam je ljušti, vjerojatno imate gljivičnu infekciju koja se može izliječiti odgovarajućom kremom te održavanjem redovite higijene stopala. Uzročnik neugodne svrbeži može biti i kožna oboljenja poput psorijaze, koja se može odrediti pregledom kod liječnika.

10. Žuti nokti

Promjena boja nokta na nožnim prstima ponekad je znak starenja, a ako je popraćena i s 'listanjem' nokta te lakom lomljivošću upućuje na pojavu gljivične infekcije, koja se može liječiti kremom. Žutilo se pojavljuje i kod žena koje mjesecima lakiraju nokte bez predaha.

11. STOPALA KAO DA GORE

Često razlog za osjećanje bilo gorenja ili nelagodnosti u vašim stopalima je zbog nekih oštećenja vezanih za nervozu ili bilo koje druge disfunkcije nerva. Ponekad se može povezati sa izloženošću toksina, prekomjernim konzumiranjem alkohola i dijabetesa.

Ali čak ni to nije sve. Drugi potencijalni faktori mogu biti nedostaci folne kiseline, kalcijuma ili vitamina B. Zatim postoje neke povrede stopala ili traume, atletske noge, ugriza insekata i bola, oboleli bubrezi, sindrom paljenja nogu i periferna vaskularna oboljenja. Toliko, znamo.

Osim pulsirajućeg senzacije oseća se kod nogu, drugi simptomi mogu uključiti otok, crvenilo, tupe bolove, piling kože, kao i promjene u boji i teksturi. Moguće je i povećanje tjelesne temperature.

I pošto postoji toliko mogućih uzroka za zapaljenje nogu, lijekovi i tretmani za njih također variraju. Mogu se propisati lijekovi bez recepta, ali naše čvrsto vjerovanje je da je najbolji način da tretirate bilo šta pogrešno u našim tijelima putem konzumiranja zdrave, prirodne hrane.

Trebalo bi se uvijek konsultovati sa svojim ljekarom o ovakvoj stvari kako bi pronašli najbolje rješenje, ali možete probati ove metode da dobijete malo olakšanja.

1. Hladna voda

Jednostavno, zar ne? Kao što je osnovno, čini se da je hladna voda jedan od najboljih prirodnih lijekova za bolove u stopalima. Pomaže u olakšanju (ili se čak i otklanjanju) bilo kakvog peckanja, otoka i utrnulosti.

Evo šta da radite:

1. Napunite malu kadu hladnom vodom

2. Držite stopala unutra nekoliko minuta

3. Odmorite, a zatim ponovo ubacite

4. Radite to više puta tokom jednog dana za najbolje rezultate

Za one osobe koje pate od eritromelalgije, upotreba ove metode se ne preporučuje, jer može pogoršati stanje.

2. Jabukovo sirće

Sirće je vaš najbolji prijatelj kada je u pitanju mnoštvo stvari, a to uključuje i vraćanje nivoa pH tijela, što takođe pomaže u smanjenju gorenja u nogama.

Najbolje je miješati dvije kašike nefiltriranog, sirovog jabukovog sirćeta u jednoj čaši tople vode. Za najbolje rezultate radite na svakodnevnoj osnovi.

Druga opcija koju možete probati je dodavanje dve kašike jabukovog sirćeta u kadu napunjenom toplom vodom. Takođe možete miješati malo Epsom soli. Sada samo potopite bolne noge ukupno 20 minuta. Najbolje je to učiniti dva puta dnevno.

3. Kurkuma

Jedna do dve kašike kurkuma u čaši tople vode dvaput dnevno bila bi najbolja stvar.

Osim što ga pijete, možete napraviti pastu od ove dvije supene kašike i malo vode i nanijeti ga direktno na stopalima. To bi trebalo uraditi nekoliko dana kako biste postigli najbolje rezultate.

4. Epsom sol

Izrađena je od magnezijum sulfata i odlična je za smanjenje bilo kakve upale ili bola, pružajući stopalima trenutačno olakšanje. Takođe je efikasan u poboljšanju funkcije vaših živaca.

Evo šta možete učiniti:

1. Dodajte malo Epsom soli (pola čaše).

2. Zatim, zalijte toplu vodu u kadu i promiješajte.

3. Potopite stopala tamo oko 10 do 15 minuta.

4. Uradite ovu proceduru svakog dana nekoliko dana.

Pažnja! Oni koji imaju srčano oboljenje, visok krvni pritisak ili dijabetes možda nisu idealni kandidati za Epsom soli. Uvek konsultujte ljekara prije nego što počnete sa ovom terapijom.

5. Đumbir

Osim njegovog rođaka, moćne kurkume, đumbir je takođe odličan način da se oslobodi bilo kakav osjećaj gorenja u stopalima. Đumbir ima nekoliko aktivnih komponenti koje poboljšavaju cirkulaciju u vašem tijelu.

Ovo, zauzvrat, pomaže u donošenju nekog brzog i zasluženog olakšanja. Evo najboljih metoda potrošnje:

Izmiješajte malo maslinovog ulja ili kokosovog ulja sa 1 kašičicom đumbira. Sada primijenite ovu mješavinu na stopala i masirajte ih sa njom 10-15 minuta jednom dnevno.

Druga metoda koju možete probati je piti 2 do 3 šoljice đumbira čaja dnevno. Također možete koristiti topli čaj za namakanje nogu radi smanjenja bolova ili otoka.

Najbolje je pratiti bilo koji od ovih prirodnih lijekova nekoliko dana dok ne postignete olakšanje.

Ne propustite