EVO ŠTA JE ŠEFIK DŽAFEROVIĆ VEČERAS OTKRIO O SEBIJI: "Gospođa Izetbegović je jedna od 115 u Glavnom odboru stranke i niko joj ništa nije dao

Bosna i Hercegovina
EVO ŠTA JE ŠEFIK DŽAFEROVIĆ VEČERAS OTKRIO O SEBIJI: "Gospođa Izetbegović je jedna od 115 u Glavnom odboru stranke i niko joj ništa nije dao
Stranka demokratske akcije pobijedila je i na ovim izborima, rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i visoki funkcioner SDA gostujući u Pressingu.

Stranka demokratske akcije pobijedila je i na ovim izborima, rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i visoki funkcioner SDA gostujući u Pressingu.

"SDA je pobjednička stranka nakon izbora 2018. godine i njeno puno pravo je da formira vlast. Protiv SDA su se udružili svi i imali za cilj da izbace SDA i naravno da je formirana vlast. Je li logično da se neko naziva bh. blokom i da se udruži protiv najjače stranke i da SDA isključi iz bh. bloka? To je kontradikcija. Kako se neko može zvati bh. blokom bez SDA", istakao je Džaferović.

Rekao je da ne zna na osnovu čega se daje kategorizacija da je SDA desničarska stranka te da je ta stranka otvorena za sve građane i da joj je država na prvom mjestu.

Odgovorio je i na pitanje kakvo je stanje u SDA sada nakon poraza te naglasio kako on ne bi govorio o porazu, već da je "SDA pobijedila i na ovim izborima".

"To govorim na osnovu činjenica: ima najveći broj glasova, najbolji rezultat od svih po stranaka, na nivou Federacije BiH i svih kantona. Prema tome o SDA kao o gubitniku ne možemo govoriti. SDA je pobjednička stranka, i tačno je da smo u Sarajevu ostvarili nešto lošiji rezultat", kazao je.

"Nisu ispunjena sva naša očekivanja. Mi smo pobjednička stranka koja ej ostvarila u Sarajevu nešto lošiji rezultat i kao pobjednička stranka, usmjerit ćemo se da ta očekivanja u narednim izborima budu ispunjena", dodao je.

Govoreći o manjim postotcima koje je SDA osvojila na ovim izborima u odnosu na lokalne izbore 2016. kazao je da je to zbog manje izlaznosti na ovim izborima i da sve stranke imaju manji broj glasova.

"Tačno je da smo izgubili načelničke pozicije, naročito u Kantonu Sarajevo. Ja sam očekivao da pobijedimo u Zavidovićima i Zenici, ali ipak nismo poražena stranka. SDA nije ni imala načelnika u Zavidovićima ni u Zenici. Bavit ćemo se analizom i vidjeti šta možemo da uradimo. Neka se sve završi, pa i Ilijaš, i onda ćemo hladne glave donijeti odluke", naveo je Džaferović u Pressingu.

Funkcioner Denis Zvizdić traži da svi iz vrha Kantonalnog odbora SDA podnesu ostavke, uključujući i Sebiju Izetbegović i i poručio je da će ostati u stranci ako se to ispoštuje.

"Ja sam na strani odluka organa stranke. Niko ne može davati ultimatum stranci, pa ni Zvizdić. Mi ćemo onako kako odluče organi stranke i zato je dobio odgovor od Bakira Izetbegovića i mislim da je pogrešno interpretirana. Stranku niko ne može ucjenjivati, treba stvari smirivati. Zvizdić se već danas vidio sa Izetbegovićem vezano za Mostar. Mi smirujemo stvari i mislim da je Zvizdić shvatio. Vjerujem da će ostati u SDA. Predsjednik Kantonalnog odbora je javno rekao da će dati ostavku i zato ne želimo da stvaramo pritisak. Ne znam zašto je samo gospođu Izetbegović izdvojio, to nije uredu", komentarisao je.

Na pitanje da li je Sebija Izetbegović ključna figura SDA, Džaferović je odgovorio da nije među ključnim, da su ključni organi stranke.

"Gospođa Izetbegović je jedna od 115 u Glavnom odboru stranke i niko joj ništa nije dao. Na tajnom glasanju na Kongresu osvojila je najviše glasova od svih članova. Izašla je na izbore za Federalni parlament i kasnije je podnijela ostavku zbog pandemije. Ovo su činjenice", rekao je. 

Rekao je i da kantonalni odbori nisu nominirali nikoga za načelnika/gradonačelnika i da su oni bili isključeni iz tog procesa, a da o tome odlučuje centrala stranke. "Odgovornost će biti tamo gdje utvrdimo i označavati samo jedan nivo stranke je nepošteno u situaciji kada je predsjednik jasno rekao da će dati ostavku", istakao je.

Rekao je i da će očuvati ukupnu strukturu stranke, da nikoga neće naljutiti i da će utvrditi ko je odgovoran.

Odgovorio je i na pitanje je li normalno da u vrhu stranke sjede muž i žena.

"A je li zabranjeno to? Gospođa Izetbegović je jedna od 115 u Glavnom odboru i nema je ni u Predsjedništvu ni u Kolegiju. Hajdemo donijeti takvu odluku da se supruge ne mogu baviti politikom i onda će i gospođa Izetbegović to ispoštovati. Gdje su njena prava i prava svih drugih", upitao je Džaferović.

Kazao je i da je Sebija Izetbegović važna figura unutar SDA, ali da ona ne utiče na rad organa stranke.

"Nikada nisam čuo da je stigla neka inicijativa, zahtjev, od nje. Ja sam član kadrovske komisije i nikada me nije nazvala i tražila bilo šta", rekao je Džaferović između ostalog u Pressingu.

Ne propustite