ŠEFIK DŽAFEROVIĆ VEČERAS U PRESSINGU OTKRIO KOLIKA JE NJEGOVA PLATA: Evo koliko zarađuje ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Aktuelno
ŠEFIK DŽAFEROVIĆ VEČERAS U PRESSINGU OTKRIO KOLIKA JE NJEGOVA PLATA: Evo koliko zarađuje ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH
Gost večerašnjeg Pressinga s Amirom Zukićem bio je član Predsjedništva BiH i visoki funkcioner SDA Šefik Džaferović.

Gost večerašnjeg Pressinga s Amirom Zukićem bio je član Predsjedništva BiH i visoki funkcioner SDA Šefik Džaferović.

Na pitanje zašto parlamentarci, delegati, ministri, ljudi koji su na raznim nivoima vlasti, zarađuju i do osam puta više od ostalih građana, Džaferović je rekao da je on u politiku ušao kao afirmirani pravnik.

"U politiku sam ušao za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu. Da nije bilo agresije, bio bih advokat ili sudija možda i Evropskog suda za ljudska orpava i kao advokat bih zaradio više nego sada od ovoga što zarađujem. Plaće zastupnika u parlamentima bile su 'normalne' do 2003. godine kada su iznosile oko 1.500 maraka. Kada sam došao u državni parlament, bilo je glasanje za povećanje od 600 do 700 maraka i ja sam glasao protiv toga i zabranio sam da se meni razlika isplaćuje", rekao je Džaferović za N1.

"Za te četiri godine ja sam svu tu razliku uplaćivao u fond za stipendiranje nadarenih studenata. 2008. godine je bilo bezobrazno povećanje, protiv koga sam glasao i odbijao da primam paušal i uplaćivao takođe u fond za stipendiranje nadarenih studenata. Plaće jesu velike i treba da budu manje, pogotovo u uvjetima pandemije. U ovoj pandemiji, dok je trajalo stanje opasnosti, ja sam uplaćivao u merhamet dvije trećine plaće", dodao je.

Odgovorio je i na pitanje zašto se ne potrudi svi političari da poboljšaju život građana.

"Plaće su velike i treba da budu smanjene, pogotovo plaće parlamentaraca. Moja plaća sa minulim radom je negdje oko 5.400 maraka, nemam nikakvih kredita. Imam odbitak za funkcioniranje stranke SDA i članarinu i dobijem na ruke 5.400 i to je sve što ja primim kao plaću i smatram da je velika, ali posebno su velike parlamentarcima", istakao je.

U državnom parlamentu je bila incijativa opozcije da se smanje plaće, a član Predsjedništva BiH je rekao kako je SDA uvijek glasala za takve inicijative, te da treba da pitamo one koji odbijaju takve inicijative. "Odbijaju ih zastupnici iz RS i HDZ-a i zbog toga ne mogu proći. Neka se sutra ponovo predloži takva inicijativa i ponovo će SDA glasati za smanjenje. Nemojte nas sve generalizirati", poručio je.

Rekao je i da nije SDA jedina za smanjenje plaća, da ima i drugih političkih stranaka, kao i da se zna koje su glasale za smanjenje a koje nisu te da one koji ne glasaju trebamo pitati zašto su socijalno neosjetljivi.

Džaferović je za N1 rekao i da je predložio inicijativu za smanjenje plaća i u Predsjedništvu BiH te da nije dobio podršku, a na naše pitanje kako su glasali ostala dva člana Predsjedništva BiH - Željko Komšić i Milorad Dodik - Džaferović nije želio odgovoriti, rekao je da njih pitamo te da postoje zapisnici sa sjednica Predsjedništva.

Na pitanje zašto je politika postala biznis, član Predsjedništva BiH je rekao kako za neke jeste, a da za neke nije, te da za njega nije biznis.

"Za mene je politika časna djelatnost i uključio sam se da se odbani država i da bude bolje", poručio je između ostalog u Pressingu.

Ne propustite