Oglasila se bolnica o čovjeku koji je s upalom pluća čekao pregled u šatoru: U 22.23 sata, izvršen je administrativni upis pacijenta, u 02:06 sati obrada završena

Region
Oglasila se bolnica o čovjeku koji je s upalom pluća čekao pregled u šatoru: U 22.23 sata, izvršen je administrativni upis pacijenta, u 02:06 sati obrada završena
Danas se društvenim mrežama proširila fotografija Zrinke Ljevar koja je napisala kako je njezin otac s upalom pluća u negrijanom šatoru čekao 9 sati na pregled u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti.

Danas se društvenim mrežama proširila fotografija Zrinke Ljevar koja je napisala kako je njezin otac s upalom pluća u negrijanom šatoru čekao 9 sati na pregled u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti.

Ravnateljica klinike Alemka Markotić rekla je večeras gostujući u Dnevniku Nove TV kako veći dio priče nije točan. 

"Priznajemo da je veliki pritisak i inače se čeka dugo. Infrastruktura ove klinike nije dostatna i stara je. Nabavit ćemo još grijalica. Gospodin nije proveo onoliko vremena koliko je napisano. Većina toga što je napisano nije točna", kazala je.

Sada se o svemu službeno očitovala i bolnica. 

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,

nastavno na izjave gospođe Zrinke Ljevar, objavljene na društvenim mrežama, vezano uz zbrinjavanje njenog oca na hitnom prijemu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" (u daljnjem tekstu: Klinika), demantiramo navode gospođe Zrinke Ljevar o dužini čekanja njenog oca na pregled i obradu u našoj ustanovi kao i navode o nehigijenskim uvjetima te nedostatku deka, odnosno toplih pokrivača. Svjesni smo kako svako čekanje u ovim hladnim vremenskim uvjetima rezultira nezadovoljstvom pacijenata i njihove pratnje, no ističemo maksimalan angažman svih naših djelatnika da u improviziranim uvjetima pružimo naše usluge, poštivajući propisane standarde kvalitete zdravstvene zaštite.

Ispred Jedinice za osiguranje i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite Klinike, provedena je analiza prijamno-trijažnog postupka i zbrinjavanja pacijenta M.Lj. u našoj ustanovi.

Dana 1. prosinca 2020. u 22.23 sata, izvršen je administrativni upis pacijenta te je provedena trijaža putem prijamno-trijažnog tima (PTT). Uvažavajući klinički tijek aktualne bolesti i prisutnost simptoma posljednjih sedam dana, komorbiditete i epidemiološku anamnezu, a po uvidu u vrijednosti vitalnih parametara i kliničko stanje, pacijent je upućen na aparaturnu obradu u vidu radiološke snimke srca i pluća te je učinjeno testiranje na novi koronavirus (SARS-CoV-2).

Temeljem dobrog općeg stanja i urednih vitalnih parametara, kod pacijenta nije bilo indicirano bolničko liječenje te je preporučena simptomatska terapija, do uvida u rezultate učinjene obrade. U predmetnoj povijesti bolesti, izrazito jasno je navedena preporuka i mišljenje našeg liječnika, a obrada je završena 2. prosinca 2020. u 02:06 sati.

Slijedom navedenog, razvidno je kako je cjelokupni pregled i dijagnostička obrada navedenog pacijenta trajala 3 sata i 43 minute, za razliku od navoda o "9-satnom čekanju na pregled".

Ističemo kako u Klinici kontinuirano nastojimo poboljšati organizaciju prijamno-trijažnog postupka te ulažemo maksimalne snage kako bi zbrinuli sve pacijente koji traže našu skrb. Svjesni smo svih arhitektonskih i infrastrukturnih nedostataka naše ustanove te privremenim, improviziranim mjerama, primjenom šatora, pokušavamo uspostaviti vanjsku ekstenziju grijanih čekaonica. Osim postojećih grijalica, u tijeku je postupak nabave dodatnih grijaćih tijela te smo osigurali deke, kao i tople napitke za pacijente, svjesni hladnih vremenskih uvjeta.

Naša je obveza voditi računa o pridržavanju fizičke distance među bolesnicima kako bi spriječili zaražavanje pacijenata, ali i profesionalnu izloženost zdravstvenih djelatnika. U postojećim improviziranim uvjetima, održavamo maksimalnu razinu higijene i postupamo po uputama Tima za kontrolu bolničkih infekcija."

Ne propustite