Krizni štab najavio pojačanu kontrolu: Tokom praznika će se sprovoditi OVA MJERA 

Region
Krizni štab najavio pojačanu kontrolu: Tokom praznika će se sprovoditi OVA MJERA 
Zbog sve većeg broja zaraženih korona virusom u Srbiji, Krizni štab predložio je Vladi Srbije nove mjere, koje bi trebalo da budu prihvaćene sutra.

Zbog sve većeg broja zaraženih korona virusom u Srbiji, Krizni štab predložio je Vladi Srbije nove mjere, koje bi trebalo da budu prihvaćene sutra.

 One se odnose na skraćivanje radnog vremena svih ugostiteljskih i uslužnih objekata do 17 sati i počele bi da se primjenjuju ovog vikenda.

Povodom nagađanja šta će biti sljedeći korak i da li Srbiju čeka novi policijski sat ako se situacija ne smiri,  govorila je psihijatar, bivša ministarka zdravlja i član Kriznog štaba Slavica Đukić Dejanović.

Najveći broj mera su zapravo molbe i upozorenja. Nove sankcije i mjere nas nateraju da dva puta razmislimo šta nam "valja činiti", kaže Slavica Đukić Dejanović.

- Onog momenta kada je lična odgovornost postala osnov, postali smo opušteni i dobili žarišta širom Srbije. Svako novo pooštravanje smanjuje broj ljudi koji će rizikovati i kršiti propise. Samim tim to daje rezultat i smanjuje broj zaraženih - kaže bivša ministarka.

Što se tiče novog policijskog sata, mislim da se to neće dogoditi zato što potpuna blokada svega nije dobra na duže staze, objašnjava ona.

- To je drastična mjera za slučaj krajnje nužde, ako bi broj zaražnih bio mnogo veći. Prije svega, pokazalo se da zemlje koje su dugo bile u policijskom satu nisu opravdale tu mjeru. Čim se sa time prestalo, imale su veliki broj zaraženih.
 Od prvog dana paralelno sa našim Kriznim štabom, u Srbiji je postojao tim koji je analizirao "postkovid" i kako će se mere kasnije odraziti na budućnost zemlje.

- U skladu sa tim se sve odluke donose. Svjesni smo da moramo da obezbedimo prostor za pacijente, opremu za liječenje i lijekove. Sve to finanisira se iz naših fondova, koji se pune od plata i penzija. Da bismo imali sredstva za liječenje u budućnosti, zemlja ne smije da stane - kaže Đukić Dejanović.

Umjesto toga, lično smatram da kontrola državne granice i veća primjena postojećih mjera treba da bude podignuta na najviši nivo, dodala je.

- Možemo da očekujemo strože kontrole i sankcije za nepoštovanje već postojećih mjera. Mogućnost izlaska i ulaska u zemlju za Božić i Novu godinu sigurno će biti kontrolisana, jer to je najlogičnije. Treba pojačati kontrolu i upozorenja ugostitelja, ali i svih ostalih koji krše mjere. Radujem se promeni vakcine i mislim da je to pravi put za sigurnost građana - kaže doktorka.

Povodom sve većeg broja ljekara koji su zaraženi, smatra da ne postoji način da se to trenutno smanji, ali postoje druga rješenja.

- Nažalost, ne postoji način da se smanji broj ljekara koji će biti zaraženi u narednom periodu, jer je situacija takva da oni rade punim kapacitetom sa mnogo pacijenata. Možemo da odgovorimo na to uz pomoć naših studenata medicine, stomatologije i farmacije koji su na petoj godini fakulteta. Uključuju se u liječenje, uz nadzor starijih kolega. Činjenica je da postoje i penzionisani ljekari koji mnogo pomažu,dok je privatni sektor još jedan resurs koji imamo u perspektivi. Svi oni su sposobni da uđu u redove borbe ili intenziviraju rad sa nekovid pacijentima, što je jako važno.

Prema njenim riječima, ljekara će sigurno biti dovoljno i neće se dogoditi da nema mjesta i prostora za najteže pacijnete, jer sistem jeste prenapregnut, ali je dobro organizovan.

- Mnogo nam pomaže usluga izabranog ljekara i to što većina građana zna da se ponaša kada se zaraza potvrdi - zaključuje Slavica Đukić Dejanović.

 

 

(Novi.ba/Mondo)

Ne propustite