Borelj: Sprovesti reforme za napredak "od Dejtona prema Briselu"

Bosna i Hercegovina
Borelj: Sprovesti reforme za napredak "od Dejtona prema Briselu"
.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj pozvao je danas da 25. godina od donošenja Dejtonskog mirovnog sporazuma bude prekretnica u sprovođenju reformi da bi BiH napredovala "od Dejtona prema Briselu".

- Zapadni Balkan je u srcu Evrope. EU neće biti kompletna bez zapadnog Balkana, rekao je Borelj u obraćanju Evropskom parlamentu.

screenshot-36

Borelj je rekao da politički lideri u BiH moraju da budu na nivou svojih odgovornosti i isporuče reforme da bi zemlja napredovala, uz ocjenu da je BiH postigla određeni napredak tokom prethodnih 25 godina.

On je napomenuo da postoji jasna mapa puta za napredovanje prema EU i da u to spada nastavak jačanja funkcionalne demokratije, jačanje vladavine prava i osiguravanje fundamentalnih prava.

Borelj je dodao da je Unija glavni partner čitavog regiona kojem nudi ne samo smjernice nego i najsnažniju podršku.

On je rekao da je Dejtonski mirovni sporazum okončao rat u srcu Evrope i razorni konflikt koji je doveo do više od 100.000 poginulih i preko milion izbjeglih.

- Potrebno je da se sjetimo ove tragedije, ne samo danas nego svakog dana uz odlučnost da ne dozvolimo da se ovakve tragedije ponove, rekao je Borelj.

On je dodao da EU mora biti angažovana u stalnom procesu pomirenja "koje ne pada s neba niti raste na drveću".

On je ocijenio da se 25 godina poslije Dejtona ne može ignorisati činjenica da se prošlost koristi za podsticanje tenzija i podjela iako politički lideri na svim nivoima snose odgovornost da stvore okruženje za istinsko pomirenje.

Novi.ba/Avaz

Ne propustite