MJEŠAVINA KOJA JE DOMAĆICE OSTAVILA BEZ TEKSTA: Ovaj domaći prašak OD STARE ODJEĆE PRAVI NOVU

Praktična žena
MJEŠAVINA KOJA JE DOMAĆICE OSTAVILA BEZ TEKSTA: Ovaj domaći prašak OD STARE ODJEĆE PRAVI NOVU
.

Žena se na forumima kunu u ovu mješavinu. 

One navode da je to najbolje sredstvo za pranje veša koje su ikada probale. 

odjeca1

Ukoliko želite kod kuće napraviti ovu mješavinu, potrebno vam je: 

-  Topla voda.

- 1/4 šolje boraksa (natrijum borata)

- 1/4 šolje sode bikarbone.

- 1/2 šolje praška za pranje veša po želji.

prasak

 

Žene na forumu kažu da ova smjesa uklanja prljavštinu i tvrdokorne mrlje. Ne samo to, nego će zbog nje tragovi znoja nestati bez traga, a žene još kažu i da bukvalno "resetuje" odjeću na fabrička podešavanja, odnosno, vraća joj prvobitni izgled.

masinaaa

Ono što sa ovom mješavinom treba da uradite je da u nju potopite odjeću i ostavite da stoji nekoliko sati, a potom operite odjeću standardno, na ruke ili u mašini potpuno je svejedno.

ŽENA OTKRILA TAJNE IZ RADNJE ZA HEMIJSKO ČIŠĆENJE

Vjerovatno vam se nekada desilo da ste pokušali da operete košulje, a nakon što ste ih izvadili iz mašine kragna i donji dio rukava i dalje su bili prljavi?

Ne brinite, rješenja postoje. 

Donosimo vam nekoliko savjeta iz radnje za hemijsko čišćenje.

odjeca1

Pripremite košulje prije pranja

Koža na vratu prirodno je masnija i na tom dijelu žlijezde lojnice pojačano rade. Kako biste izbjegli masne mrlje, košulje perite na temperaturi od minimalno 60 stepeni, pa ih dodatno pripremite prije nego ih ubacite na pranje.

kosulje2

U plastičnu posudicu stavite 3 decilitra tople vode i puni čep tečnog deterdženta za pranje rublja. Izmješajte i uzmite četku s grubljim vlaknima (malo mekše od onih sa kojima su naše bake prale tepihe).

Umočite u mješavinu vode i deterdženta i lagano, ne oštećujući materijal, izribajte kragnu i rukave. Potom ih stavite u mašinu, a masnoći i prljavštini više neće biti traga.

Ne propustite