Evo kad prve vakcine stižu u BiH

Aktuelno
Evo kad prve vakcine stižu u BiH
.

Prognozirati tačan datum dolaska vakcine u BiH još je nezahvalno, ali očekivati je da će to biti u prvom kvartalu 2021. godine. Ovo su za “Dnevni avaz” kazali iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Početak distribucije

Naša zemlja dio je međunarodne inicijative COVAX, koju kontroliraju WHO, GAVI i CEPI. Kako su naveli iz ovog ministarstva, datum dolaska potencijalne vakcine u BiH, nakon čega je moguće započeti vakcinaciju, u direktnoj je vezi s instrukcijama predstavnika COVAX mehanizma, odnosno dobivanjem odobrenja agencija zemalja proizvođača, zatim odobrenja Evropske agencije za lijekove te početkom distribucije prema zemljama članicama COVAX mehanizma.

– Alokacijski ključ raspodjele unutar BiH bit će određen nakon primjene alokacijskog ključa između zemalja članica COVAX mehanizma. Informacije kojima trenutno raspolaže Ministarstvo civilnih poslova BiH u ovom trenutku nedvosmisleno govore da niti jedna zemlja neće dobiti potreban iznos vakcina u jednoj i jedinoj isporuci – rečeno nam je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Naglašavaju da su zemlje Evropske unije u procesu nabavke vakcina putem EU mehanizma, ne COVAX-a, te da je datum dolaska vakcina kod njih samo njima poznat.

Predstavnici ovog ministarstva i entitetskih nadležnih institucija su, kako su nam ranije kazali, u stalnom kontaktu s ciljem pravovremene razmjene informacija o svim nadolazećim aktivnostima u sklopu COVAX mehanizma.

Sastanak Ministarstva i predstavnika institucija UNICEF-a, Ureda WHO-a u BiH, Svjetske banke, Ministarstva zdravstva FBiH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Instituta za javno zdravstvo RS, Odjela za zdravstvo i ostale usluge Distrikta Brčko BiH, Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Međunarodnog aerodroma Sarajevo i kompanije koja će raditi skladištenje i distribuciju trebao bi biti održan tokom ove sedmice.

Glavni alat u borbi protiv COVID-19

– Multisektorski pristup bit će u direktnoj vezi sa svim budućim aktivnostima u sklopu COVAX inicijative kojima će se težiti u optimalnoj mjeri. Ta se mjera, s jedne strane, odnosi na potrebu dolaska vakcine u BiH kao jednog od glavnih alata u borbi protiv COVID-19, a, s druge strane, potrebe za pravilnim, potrebnim i mogućim procedurama ulaska, skladištenja i transporta vakcine u BiH – naveli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(avaz.ba)

Ne propustite