Umjesto ostavke Milan Tegeltija podnio krivičnu prijavu

Aktuelno
Umjesto ostavke Milan Tegeltija podnio krivičnu prijavu
.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija je, po svemu sudeći, odabrao taktiku kontranapada. Danas je obavijestio svekoliko javnost da je zbog afere, koja je u javnosti već stekla naziv Potkivanje 2, podigao krivične prijave protiv "NN lica zaposlenih ili povezanih sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH".

Kao što je poznato, na snimku kojeg je objavio portal Istraga.ba čuje se Tegeltija kako sa kolegicom iz VSTV-a Milijanom Buhom dogovara zaposlenje njene sestre Sanje čagar na mjesto sudije u Okružnom sudu u Banjoj Luci.

Prijedor ili Gradiška

- U nekom drugom sudu se puno lakše ulazi. Razmisli malo. Hoćeš li sad sebe da ugroziš? Je l’ me razumiješ? Vidi jednu stvar, ako Sanja konkuriše za Sud u Banja Luci gdje je konkurencija ogromna, svi će znati da je ona tvoja sestra, je li tako? I to će sasvim sigurno otići u medije. I šta će se, onda, desiti? Ti član Savjeta. Tražit će da daš ostavku. Kako to se bira tvoja sestra, ovo, ono. Ja ti govorim, brinem o tebi, prije svega. Jesi li ti uopće razmišljala o tome? (kad mi istekne mandat) Pa, kad ti istekne mandat nije problem, ali dok si u Savjetu mi je problem. Znači, ja brinem o svemu. Meni si prvo ti, meni si prvenstveno ti, znači da očuvam tvoju poziciju da se ne ugrozi, a Sanju ćemo rješavati. Je l’ me razumiješ? Ja prvo brinem da se tvoja pozicija ne ugrozi. Pa, naravno, sad sam ti rekao, ako prije toga, čak i u prvom mandatu, ako se otvori negdje pozicija, tipa Gradiška, Prijedor, pi…. materine, ovo, ono, šta je košta da bude tamo godinu dana i da je kasnije prebacimo ovamo. Ja sam Sanji rekao sve. Samo moramo biti pametni i taktično to odigrati, govori Tegeltija na ovom snimku.

Međutim, on tvrdi kako je snimak montiran, te "u pomoć"! priziva kojekakve klikove, šumove, pozadinsku atmosferu, kojima pokušava dokazati ovu svoju tezu.

U svojoj prijavi on navodi kako je podnosi zbog krivičnog djela "Napad na ustavni poredak" Krivičnog zakona BiH, a prijava je podnijeta Tužilaštvu BiH.

Kaže da prijavu podnosi zbog objavljanog snimka "koji je posljedica kontinuiranog, sistemskog i dugogodišnjeg nezakonitog praćenja, snimanja, prisluškivanja te montiranja sadržaja protiv predsjednika Visokog sudskog I tužilačkog savjeta BIH, od strane obavještajno sigurnosne službe BIH (OBA BIH) ili nekih njenih dijelova i lica povezanih sa ovom agencijom, koji se koristi sa ciljem da se svrgne predsjednik krovnog pravosudnog regulatornog tijela Bosne i Hercegovine, Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu VSTS BiH)".

Osuđujuće mišljenje javnosti
U obrazloženju koje slijedi, Tegeltija ne sumnjiči samo uposlenike OSA-e, nego čak i pojedine nosioce pravosudnih funkcija, kao i službenike u pravosudnim instituicijama. Obrtazloženje njegove prijave prenosimo u cijelosti.

- Navedena montaža nastala je kao rezultat dugogodišnjih nezakonitih aktivnosti (kako je naprijed navedeno) protiv predsjednika VSTS BiH od strane Obavještajno bezbjednosne službe (OBA BIH) ili lica zaposlenih ili povezanih sa ovom Agencijom koje imaju za cilj da se prikaže da predsjednik VSTS BiH postupa na nezakonit način kako bi se stvorili uslovi za njegovu smjenu.

Naime cilj ovih nezakonitih aktivnosti je stvaranje osuđujućeg javnog mišljenja koje će prinuditi VSTS BiH kao instituciju na institucionalnu reakciju u cilju smirivanja takvog osuđujućeg javnog mišljenja jednog dijela javnosti, prihvatanjem postupanja i pokretanjem procedura na osnovu predmeta nastalih izvršenjem teških krivičnih djela koje se vrši više godina u kontinuitetu, te prihvatanjem tog postupanja kao gotove činjenice i uzimanjem rezultata tih nezakonitih aktivnosti (montaža i sl.) kao autentičnih činjenica podobnih za uvođenje u proceduru i razmatranje, kako bi se na taj način prouzrokovala njegova smjena sa pozicije predsjednika VSTS BiH i na taj način otpočeo proces uvođenja potpune političko-obavještajne i paraobavještajne kontrole pravosudnog sistema BIH, te na taj način izvršio napad na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine i Ustavom predviđenu podjelu vlasti.

U ovo krivično djelo uključena su i lica koja su zaposlena ili su u vezi sa Obavještajno sigurnosnom službom BIH (u daljem tekstu OBA BIH) a raspoređena su kako u samoj OBA BIH tako i po pravosudnim i drugim institucijama, medijima itd ( koja mogu biti kako nosioci pravosudnih ili drugih funkcija tako i državni službenici ili zaposlenici tzv. obavještajni saradnici), čiji zadatak se kreće od nezakonite neposredne obavještajne opservacije, nadzora i prismotre te izvještavanja, do postavljanja jednokratnih ili višekratnih uređaja za audio-vizuelno osmatranje i snimanja, pa sve do radnji i postupaka usmjerenih na ozakonjivanje nezakonitih obavještajnih aktivnosti i sadržaja.

Svrgavanje predsjednika

Ozakonjivanje se provodi kroz formalno prihvatanje takvih nezakonitih obavještajnih aktivnosti i njihovih rezultata, koja predstavljaju očigledna teško krivična djela te se predmetima nastalim tim krivičnim djelom pokušava dati značaj podobnosti za formalno razmatranje VSTS BiH i u konačnici uvođenje takvih nezakonitih i neautentičnih sadržaja u formalnu proceduru, kao podobnih dokaza protiv predsjednika VSTS BiH.

Pravosudni sistem garantuje zaštitu ljudskih prava u skladu sa Ustavom i međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava. Ovim aktivnostima želi se postići da se, putem nezakonitih obavještajnih aktivnosti pravosuđe podvede pod kontrolu obavještajne-paraobavještajne službe, koje očigledno koriste državne resurse i razgranatu mrežu obavještajnih saradnika za različite nezakonite radnje i postupke.

Podjela vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku odnosi se i na zabranu međusobnog uticaja jedne vlasti na drugu. Međutim u konkretnom slučaju dešava se upravo suprotno, odnosno lica zaposlena ili povezana sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom Bosne i Hercegovine na ovaj način preduzimaju radnje na svrgavanju predsjednika VSTS BiH kao početnu kariku u preuzimanju političko-obavještajne kontrole nad pravosudnim sistemom u cjelini.

Na ovaj način onemogućava se predsjednik VSTS BiH te VSTS BiH da vrši svoju funkciju predviđenu Zakonom na siguran, zakonit i nezavisan način, napada se na ustavno-pravni poredak koji predviđa nezavisnost pravosuđa i podjelu vlasti.

Sa ovakvim radnjama i postupanjima istovremeno se ugrožava sigurnost te fizički, lični i profesionalni integritet predsjednika VSTS BiH, navodi se u obrazloženju prijave.

(oslobođenje.ba)

Ne propustite