UVODE NOVE MJERE OD VIKENDA U SRBIJI, ZATVARA SE SKORO SVE: Evo šta ide pod ključ

Aktuelno
UVODE NOVE MJERE OD VIKENDA U SRBIJI, ZATVARA SE SKORO SVE:  Evo šta ide pod ključ
.

Ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti moći će da rade samo do 17 sati radnim danima, a vikendom neće moći uopšte da rade, jedna je od novih mjera, koje je predložio Krizni štab, a koje će vlada usvojiti na sednici u četvrtak, potvrđeno je "Blicu".

Nove mjere, tako, stupaju na snagu od petka, 4. decembra, što znači da će važiti od ovog vikenda, a kako saznajemo, na snazi bi trebalo da budu dvije sedmice od usvajanja.

Podsjetimo, sednica Kriznog štaba u punom sastavu, na kojoj je analizirana situacija sa korona virusom, trajala je juče od 12 do oko 13 časova, ali je medicinski deo nastavio zasedanje kako bi preciznije definisao predlog novih mera koji su zatim dostavili Vladi Srbije.

Kako saznaje Blic iz izvora bliskih Kriznom štabu, juče je tako predloženo skraćeno radno vrijeme za mnoge djelatnosti, ali i zatvaranje tokom vikenda.

Predlog medicinskog dijela je, kako saznajemo, a što će vlada i da usvoji, da ugostiteljske i trgovinske firme, restorani, kafići i barovi, klubovi, tržni centri, igraonice, kladionice, prodavnice i svi drugi prodajni objekti, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri, teretane i vježbaonice, spa centri i bazeni mogu da rade radnim danima do 17 sati, a vikendom ne mogu uopšte da rade (dakle od petka u 17 sati do ponedeljka u 05 ujutru).

Velika novina u predloženim novim mjerama, tako, odnosi se na uslužne djelatnosti. Frizeri, kozmetički saloni i slično, ali i butici koji nisu u tržnim cetrima, prema postojećim mjerama, mogu da rade do 21 čas. Uz skraćenje radnog vremena na 17 sati, drastična promjena je da se sve to, zajedno s ugostiteljskim objekitma, bude zatvoreno tokom vikenda.

Nove mjere, koje će Vlada usvojiti u četvrtak su sljedeće:

- prodavnice prehrambene robe mogu da rade svaki dan do 21 sat, uključujući i vikend
- apoteke, benzinske pumpe za točenje goriva i dostava hrane putem kurira mogu da rade neograničeno, sedam dana u nedelji;
- pozorišta i bioskopi mogu da rade svaki dan do 17 sati, uključujući i vikend
- pijace radnim danima mogu da rade reglularno, a vikednom od 6 sati ujutru do 15 časova.

Fokus na sprječavanju kontakata, o PCR i putovanjima na sljedećoj sjednici

Inače, juče se na štabu razgovaralo i o uvođenju obaveznog PCR test za naše ljude iz inbostranstva koji bi za vrijeme praznika dolazili u Srbiju, ali se oko tog pitanja nije ništa konkretizovalo, već je ta tema ostavljena za narednu sjednicu Krizog štaba.

Kako kaže naš izvor, juče je fokus bio na tome koje mjere treba što pre doneti kako bi se spriječilo ostvarivanje kontakata, s obzirom na to je upravo to naš gorući problem.

Inače, Ana Brnabić, premijerka Srbije, izjavila je danas, da je na jučerašnjoj sjednici Kriznog štaba raspravljano o novim mjerama, a da su mišljenja različita, kao i da će danas sa predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarati o uvođenju novih mera.

- Pratimo situaciju u cijeloj Evropi, uvođenje i relaksaciju mera u EU i šire i vodimo se i time u odnosu na našu situaciju. Posle ovog gostovanja imam sastanak sa Vučićem i zajedno ćemo razmotriti neke mere, a da li ćemo ići na restriktivnije mjere, vidjećemo i od današnjeg broja zaraženih - rekla je Brnabić u jutranjem programu Pinka.

Dodala je i da će država sa novim mjerama izaći danas ili sutra.

Juče se o uvođenju policijskog časa takođe nije raspravljalo, niti je ta opcija uopšte u razmatranju.

(blic.rs)

Ne propustite