HOĆE LI SE PONIŠTITI IZBORI U SREBRENICI? CIK odlučuje u četvrtak

Aktuelno
HOĆE LI SE PONIŠTITI IZBORI U SREBRENICI? CIK odlučuje u četvrtak
.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine zasjedat će u četvrtak, a kako Klix saznaje između ostalog razmatrat će i opciju poništavanja izbora u Srebrenici i Doboju.

Zbog velikog broja prijava na regularnost izbornog procesa u Srebrenici, što je kulminirali današnjom akcijom Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i hapšenjem tri osobe zbog sumnje u izborne prevare, CIK će razmatrati potpuno poništavanje izbora u toj općini.

To je ujedno i jedan od zahtjeva inicijative “Moja adresa:Srebrenica”. Najveći broj prigovora odnosi se na zloupotrebu glasačkog prava, ilegalno prijavljivanje birača za glasanje u inostranstvu, a najviše u Srbiji, malverzacije s ličnim kartama, odnosno njihovim izdavanjem i još mnogo toga.

CIK je još ranije otvorio istragu zbog sumnji da je 200 ljudi u Srebrenici glasalo s falsifikovanim ličnim kartama.

Kada je riječ o glasanju u Srebrenici veliki broj žalbi je registrovan i zbog kašnjenja u dostavljanju pošte biračima u inozemstvu pa veliki broj bh. građana nije ni bio u prilici da glasa.

Ipak, kako saznajemo na dnevnom redu naći će se i opcija poništavanja izbora u Doboju, gdje je SDS uložio veliki broj žalbi. SDS se žalio zbog onemogućavanja njihovim biračima da prisustvuju na velikom broju biračkih mjesta.

Kako saznaje Klix realna je opcija da se ponište izbori u Srebrenici, ali i u Doboju, odnosno da se donese odluka u paketu za obje lokalne zajednice.

(Izvor: Klix.ba)

Ne propustite