Od sutra ni državljani BiH s hrvatskim pasošem ne mogu u Hrvatsku bez PCR testa

Aktuelno
Od sutra ni državljani BiH s hrvatskim pasošem ne mogu u Hrvatsku bez PCR testa
Državljani BiH koji posjeduju i hrvatski pasoš od sutra više neće moći ulaziti u Hrvatsku bez negativnog PCR testa

Državljani BiH koji posjeduju i hrvatski pasoš od sutra više neće moći ulaziti u Hrvatsku bez negativnog PCR testa koji nije stariji od 48 sati. Ipak, postoje i izuzeci, koji su i ranije važili za državljane Bosne i Hercegovine koji nisu imali putovnicu Hrvatske.

Hrvatska je danas donijela odluku kojom se zabranjuje prijelaz na graničnim prijelazima, a veže se na evropske regije. Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti neki drugi uslov za ulaz u Hrvatsku. Svi ostali trebaju negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se testirati pri dolasku u Hrvatsku i u izolaciji čekati rezultat testa.

U Hrvatsku bez negativnog testa od sutra ne mogu ni svi državljani EU

Treba istaći da je trenutno u EU jedina zelena regija otok Fasta u Finskoj.

Što se tiče trećih zemalja, među koje spada BiH, putnici iz njih ne mogu prelaziti preko hrvatske granice, osim u nekoliko slučajeva, a jedan od njih je posjedovanje negativnog PCR testa, najavio je ministar unutrašnjih poslova RH Davor Božinović.

Državljani BiH mogu ući u Hrvatsku, u posebnim slučajevima uz negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

U tu grupu spadaju: zdravstveni radnici, pogranični radnici, osoblje u prometnom sektoru, diplomate, osoblje međunarodnih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni radnici, putnici u tranzitu, osobe koje putuju radi školovanja, pomorci, osobe koje putuju iz neodgodivih porodičnih razloga, poslovnih razloga ili oni koji imaju privredni interes.

Ukoliko na granicu stignu osobe bez PCR testa, a imaju razlog za ulazak, mogu se testirati po dolasku u RH uz samoizolaciju do dobijanja negativnog nalaza.

Kao i prethodnih mjeseci, svim stranim putnicima koji ispunjavaju uslove ulaska u Republiku Hrvatsku, preporučuje se prethodna najava korištenjem aplikacije entercroatia.mup.hr.

Iz Granične policije BiH su naveli da su upoznati sa odlukom koja će se primjenjivati od 1. decembra do 15. decembra 2020. godine.

Izvor:Klix

Ne propustite