Krizni štab Srbije donosi najtežu odluku: Evo šta će se desiti ako u Srbiji bude "lockdown"

Aktuelno
Krizni štab Srbije donosi najtežu odluku: Evo šta će se desiti ako u Srbiji bude "lockdown"
.

Članovi kriznog štaba jučer su doneli odluku da se pred predstojeće praznike mora uvesti obavezan PCR test za državljane naše zemlje koji budu dolazili iz inostranstva.

Također, predviđena je i mjera karantina za sve iz dijaspore koji budu dolazili u Srbiju. Ove mjere, kako je zaključeno, moraju biti usaglašene sa važećim pravnim aktima.

đJedna od glavnih tema na sednici kriznog štaba bila je režim ulaska u zemlju naših građana koji žive u inostranstvu. Uz to, stanje u školama i vrtićima, ali i mogućnost da već naredni vikend Srbija dočeka zaključana ukoliko brojke zaraženih i umrlih nastave da rastu ovakvom brzinom.

Pred ljekarima i predstavnicima Vlade s premijerkom Anom Brnabić na čelu koja predsjedava štabom našlo se pet tema.

Koja je prva, najavio je praktično u Kruševcu, gdje je posjetio radove na novoj KOVID bolnici, predsednik Aleksandar Vučić:

- Predstoji nam jedna od najtežih sedmica. Podsećam da se krizni štab sastaje. Ako zatvorimo sve, ne znam od čega ćemo bilo šta da platimo - poručio je Vučić, ali potom na kraju obraćanja dodao:

- Ukoliko budemo morali da zatvaramo, a očigledno se bližimo tome, pronaći ćemo način kako da ugostiteljstvu i turizmu pomognemo. Da li kroz plaćanje još jednog minimalca ili već nekako, videćemo, iako to nije lako. Kada kažemo da nemamo više ništa, uvek smo mi malo uštedeli za crne dane.

Vučić je rekao i da će nadležni poslušati i prihvatiti sve odluke i preporuke štaba, ali je članove tog tijela zamolio za razumhevanje jer, kaže, država mora da plati i bolnice i plate i penzije, koje želi da povećava.

Što se tiče korone još ima dovoljno bolničkih kapaciteta za sve KOVID pacijente, ali ako se nastavi zaražavanje ovim tempom, možemo doći u situaciju da ih ne bude dovoljno, upozorava direktor Infektivne klinike KCS dr Goran Stevanović.

Noviba/Espreso.rs

Ne propustite