Korona, gripa ili prehlada: Prepoznajte ključne razlike u simptomima

Aktuelno
Korona, gripa ili prehlada: Prepoznajte ključne razlike u simptomima
.

Od nespecifičnih simptoma, jedina razlika su kihanje i šmrcanje. Naime, ono se kod gripe ponekad može javiti, dok se kod Covid-19 obično ne javlja, kaže dr. Dragan Soldo.

Ako postoje klinički simptomi koji se mogu povezati s Covid-19, što prije svega podrazumijeva nagli porast tjelesne temperature te simptome povezane s respiratornim traktom, poput kratkoće daha i otežanog disanja, treba se javiti liječniku, pogotovo ako postoji i epidemiološki podatak koji upućuje na to da je osoba u proteklih 14 dana bila u kontaktu s nekim tko je bio pozitivan na SARS-CoV-2 virus, kaže epidemiolog prim. dr. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo ‘Sveti Rok’, Virovitičko – podravske županije.

Dodaje kako su to ključni simptomi koji mogu upućivati SARS-CoV-2, no nisu i specifični, jer se mogu javiti i kod gripe,  ili nekih drugih bolesti, poput bakterijske upale pluća.

– Prema mom iskustvu, gotovo da i nema specifičnih simptoma na temelju kojih bi se moglo reći je li nešto gripa ili Covid-19 samo na temelju jednostavnog kliničkog pregleda. Na temelju razgovora s osobama koje su bile pozitivne na korona virus, mogu reći da je u nekim slučajevima razlika bila možda samo u težini simptoma, no to je vrlo individualno i ovisi o zdravstvenom stanju pacijenta. Kao malu distinkciju primijetio sam i to da kod gripe obično curi nos, dok je kod Covid-19 češće začepljen. No, opet: To može biti i individualno, odnosno nije simptom na temelju kojega je moguće razlikovanje, kaže prim. dr. Venus. Uz umor i opću slabost, u nekim slučajevima kod Covid-19 javlja se i gubitak osjeta i njuha, a dio ljudi s kojima je naš sugovornik kontaktirao imao je i proljev te bolove u leđima, uz opću slabost. No,  sve su to simptomi koji mogu biti povezani i sa gripom, kaže za 24sata. 

RANI ZNAKOVI

Simptomi koje je lako zanemariti, a mogli bi značiti da imate koronu: Njih četiri su najčešća

O sličnom iskustvu govori i liječnik obiteljske medicine dr. Dragan Soldo, inače predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih liječnika.

– Od nespecifičnih simptoma, jedina razlika su kihanje i šmrcanje. Naime, ono se kod gripe ponekad može javiti, iako nije uobičajen simptom, dok se kod Covid-19 obično ne javlja. Točnije, ne postoji jasna simptomatska slika na temelju koje bismo mogli procijeniti je li netko zaražen korona virusom ili gripom samo na temelju simptoma. I mi liječnici obiteljske medicine u tom slučaju možemo si pomoći isključivo prikupljanjem informacija o tome je li pacijent cijepljen protiv gripe, ili ne, te je li u proteklih 14 dana bio u kontaktu sa zaraženom osobom. Ako je cijepljen protiv gripe, a ima spomenute simptome, možemo pretpostaviti da je riječ o Covid-19, jednako kao i ako je bio u kontaktu s osobom kojoj je potvrđena zaraza virusom SARS-CoV 2 – odgovara dr. Soldo.

ISKUSTVA OBOLJELIH

Neobični simptomi koje prijavljuju pozitivni na koronu

Dakle, ako se pojavi visoka temperatura od 38 stupnjeva na više, koja unatoč lijekovima za snižavanje temperature traje dulje od dva dana, te problemi sa disanjem i pritisak u prsima, jedini mogući način da se utvrdi je li riječ o zarazi korona virusom je testiranje, dodaje.

– U dogovoru s liječnikom najbolje je testirati se dva do tri dana nakon pojave prvih simptoma, kako bi se smanjila mogućnost za lažno negativan rezultat – ističe prim. dr. Venus.

U slučaju potvrdnih rezultata testa treba se pridržavati uputa o mirovanju, a liječnik obiteljske medicine koji prati stanje pacijenta procijenit će je li u nekom trenutku potrebno prepisati lijekove, ili obaviti određene pretrage, odnosno uputiti pacijenta u bolnicu, ističu sugovornici.

Novi.ba/Poslovni.hr

Ne propustite