Gubi li SDA još jednu općinu? CIK OBJAVIO NOVE REZULTATE

Bosna i Hercegovina
Gubi li SDA još jednu općinu? CIK OBJAVIO NOVE REZULTATE
Prema posljednjim podacima, kandidat koalicije četiri sarajevske stranke Amar Dovadžija je u prednosti ispred SDA-ovog kandidata i aktuelnog načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića.

Prema posljednjim podacima, kandidat koalicije četiri sarajevske stranke Amar Dovadžija je u prednosti ispred SDA-ovog kandidata i aktuelnog načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića.

Nakon što su prebrojana sva biračka mjesta, pristupilo se brojanju glasova iz odsustva, mobilnog tima i DKP-a.

Prema ovim rezultatima, Dovadžija je u prednosti ispred Fazlića sa 4.916 glasova. Akif Fazlić ima 4.886 glasova. On je u glasanju u odsustvu, DKP-u i mobilnim timovima za sada dobio 44 glasa dok je Dovadžija dobio 31 glas.

capture-1

Utvrđeni izborni rezultati će uslijediti tek kad se objedine rezultati sa redovnih biračkih mjesta, biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, rezultati glasanja iz inostranstva, putem mobilnih timova i rezultati glasanja na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Tek nakon što Centralna izborna komisija BiH objavi utvrđene izborne rezultate, subjekti navedeni u članu 5.30. stav (1) Izbornog zakona BiH mogu u roku od tri dana podnijeti zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića i to pod uslovima i na način propisan tim članom.

Glasački listići sa biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, glasački listići iz inostranstva, glasački listići birača koji su glasali putem redovnih i COVID-19 mobilnih timova, glasački listići birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima će se brojati u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

U skladu sa Pravilnikom o organizaciji rada i utvrđivanja rezultata glasanja u Glavnom centru za brojanje za Lokalne izbore 2020. godine u Glavnom centru za brojanje glasački listići se broje sljedećim redosljedom:

nepotvrđeni-kovertirani glasački listići,
glasački listići za glasanje u odsustvu,
glasački listići za glasanje putem mobilnog tima,
glasački listići za glasanje poštom,
glasački listići za glasanje u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH,
glasački listići za glasanje putem posebnog (COVID-19) mobilnog tima i
glasački listići, u skladu sa odlukom Centralne izborne komisije BiH o ponovnom brojanju.

Brojanje glasačkih listića u Glavnom centru za brojanje još nije počelo jer se očekuje dostavljanje navedenih kategorija glasačkih listića iz Skladišta Centralne izborne komisije BiH. Sve aktivnosti u Glavnom centru za brojanje mogu posmatrati posmatrači akreditirani za posmatranje rada Glavnog centra za brojanje.

Ne propustite