Draško otvoreno negira genocid u Srebrenici, a evo šta je Salkić rekao o njegovom ponašanju: Takve kao što je on odgaja obrazovni sistem, mediji i vlast u RS-u

Bosna i Hercegovina
Draško otvoreno negira genocid u Srebrenici, a evo šta je Salkić rekao o njegovom ponašanju: Takve kao što je on odgaja obrazovni sistem, mediji i vlast u RS-u
.

Ključni je problem što mnogi vjeruju da se zločin isplati i da su njihovi sunarodnjaci uradili dobre stvari u prošlosti, istakao je Salkić

 Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je rekao da su izjave i ponašanje Draška Stanivukovića posljedica pogrešno koncipiranog obrazovnog sistema, kao i utjecaja medija i vlasti u tom entitetu koji veličaju presuđene ratne zločince i negiraju presuđeni genocid.

Reagujući na izjave novoizabranog gradonačelnika Banje Luke u kojima otvoreno negira presuđeni genocid u Srebrenici Salkić je istakao da se "nakon dvadeset pet godina nešto treba i mora mijenjati u bh. entitetu RS, u suprotnom će uz ovakav obrazovni sistem, medije i uz podršku vlasti društvo se dalje sistemski radikalizirati sa nesagledivim posljedicama u budućnosti po mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini".

- Takve kao što je Stanivuković odgaja obrazovni sistem, mediji i vlast u ovom entitetu. U udžbenicima koji se koriste u obrazovnom procesu ovog entiteta uči se da je Ratko Mladić komandant vojske, koja je stvorila RS. Ispravno bi bilo da se uči da su Ratko Mladić i drugi osuđenici ratni zločinci, koji su počinili teške zločine uključujući i genocid nad bosanskim muslimanima Bošnjacima u sigurnoj zoni UN-a Srebrenica i da su time natovarili teško breme svom narodu kojeg će morati nositi kroz svoju budućnost. To teško breme predstavnici bosanskih Srba, a i Srbije moraju sami skinuti sa svojih leđa, to niko ne može učiniti u njihovo ime.

To teško breme se skida sa leđa katarzom, koja još nije ni na vidiku kod predstavnika bosanskih Srba, ali i Srbije. Umjesto katarze  studenti studiraju i stanuju u studentskom domu koji nosi ime presuđenog ratnog zločinca za genocid i druge teške zločine, Radovana Karadžića. Srbija je sigurna oaza za mnoge presuđene, osumnjičene i potencijalne ratne zločince – smatra Salkić.

Kako ističe, "većina medija u entitetu RS ne priznaje sudske presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde, sudova demokratskih zemalja, domaćih sudova i presuđeni genocid. Oblikujući javno mnijenje na način da nije bilo genocida i da su osuđeni za genocid u Srebrenici i druge teške zločine srpski heroji".

- Vlast nije pokazala empatiju za žrtve, nije učinila katarzu. Narodna skupština entiteta dodjelila je najviša entitetska priznanja  presuđenim ratnim zločincima, za genocid i druge teške zločine. Presude se negiraju i relativiziraju. Stanivuković i mnogi mladi u ovom entitetu su posljedica ovakvog stanja u entitetu.

Da je on u školi učio da su zločinci zločinci a ne heroji, da je počinjeni zločin u Srebrenici presuđen kao genocid. Da je slušao, gledao i čitao u medijima u ovom entitetu da su zločinci zločinci a ne heroji i da je zločin u Srebrenici presuđen kao genocid. Da se vlast u ovom entitetu distancirala od zločinaca, osudila zločin i priznala sudske presude ne bi Stanivuković ovako mislio i govorio kao što ne bi ni mnogi drugi u ovom entitetu.

Ključni je problem što mnogi vjeruju da se zločin isplati i da su njihovi sunarodnjaci uradili dobre stvari u prošlosti. Oni vjeruju da se zločin isplati jer su mnogi zločinci danas na slobodi, ugledni su građani u ovom entitetu. Da se zločin  isplati dokaz je današnje teritorijalno uređenje Bosne i Hercegovine.  

Da se zločine ne isplati, u najmanju ruku, danas bi imali drugačije nazive administrativnih dijelova u ovoj zemlji. Za ovo nisu samo krivi zločinci i oni koji ih podržavaju već su krivi i oni koji su im dali za pravo da to čine, a nisu trebali i nisu smjeli.

Dvadeset pet godina poslije trebalo bi svima ili bar većini biti jasno da se nešto treba i mora mijenjati. Ukoliko ovakvo stanje ostane, društvo će se u ovom entitetu uz pomoć obrazovnog procesa, medija i uz podršku vlasti dalje sistemski radikalizirati sa nesagledivim posljedicama u budućnosti, po mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini - reagirao je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić u povodu javnih istupa Draška Stanivukovića, novoizabranog gradonačelnika Banje Luke, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika bh. entiteta RS.

Izvor:Oslobođenje

Ne propustite