U Kantonu Sarajevo se zabranjuje korištenje uglja

Aktuelno
U Kantonu Sarajevo se zabranjuje korištenje uglja
.

Kanton Sarajevo pokrenuo je izradu Akcionog plana strategije ograničenja korištenja čvrstih goriva za period 2021-2031. Odluka o izmjenama i dopunama odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u KS-u, koju je utvrdila Vlada KS-a, obavezuje da se Akcionim planom uvrsti i zabrana posjedovanja i korištenja uglja u individualnim i kolektivnim objektima za stanovanje, te privrednim i objektima društvene infrastrukture u KS-u.

Čvrsta goriva

- Akcionim planom će biti jasno definisano ko, šta i u kojem periodu treba uraditi kada je riječ o moratoriju na korištenje čvrstih goriva. U prvom redu se to odnosi na zabranu posjedovanja i korištenja uglja, dok će se neke druge mjere uvoditi postepeno, s obzirom na to da je riječ o desetogodišnjem planu. Ukoliko se ispoštuju sve mjere iz Akcionog plana, zabrana posjedovanja i korištenja uglja uvodi se od 1. novembra 2021, naveo je Faruk Kapidžić, ministar prostornog uređenja građenja i zaštite okoliša KS-a.

Plan će utvrditi i iznos sredstava za subvencioniranje i dinamiku realizacije obaveza u vezi s moratorijem korištenja uglja

Kako je obrazložio ministar Kapidžić, u izradu i realizaciju Akcionog plana biće uključeni svi organi i institucije u Kantonu Sarajevo, pod rukovodstvom stručne komisije koju će formirati Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a.
Plan će utvrditi i iznos sredstava za subvencioniranje i dinamiku realizacije obaveza u vezi s moratorijem korištenja uglja.

Inspekcija

Zaduženi su svi organi i institucije u KS-u da pristupe stvaranju pravnih pretpostavki za ograničenje korištenja čvrstih goriva, a koje se prije svega odnose na iniciranje izmjena i dopuna odgovarajućih zakonskih i podzakonskih propisa na nivou FBiH, ali i izmjene i dopune, kao i donošenje novih propisa u KS-u.
Kako je navedeno, posebno treba voditi računa da se utvrde dodatne nadležnosti inspekcije i Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a u vezi s nadzorom nad primjenom mjere zabrane posjedovanja i korištenja uglja. Vlada će donijeti odluku o zabrani posjedovanja i korištenja uglja, nakon što se ispoštuju mjere iz Akcionog plana.

Ne propustite