NAKON "CRNOG PETKA" i ogromne gužve u tržnim centrima: Evo šta su inspektori uradili

Bosna i Hercegovina
NAKON "CRNOG PETKA" i ogromne gužve u tržnim centrima: Evo šta su inspektori uradili
.

U trgovinama, tržnim centrima, buticima, jučer su zabilježene gužve zbog "Crnog petka", a izuzetak nije bilo ni Sarajevo.

To ne bi bio problem da ne živimo u vremenu pandemije koronavirusa gdje je poštovanje distance, nošenje maski, poštivanje naredbe o 30 ljudi na jednom prostoru važno da bismo zaustavili daljnji rast broja oboljelih.

Zbog svega je na teren izašla sanirana inspekcija. Pitali smo ih kakav je epilog akcije.

"Planske aktivnosti kantonalnih sanitarnih inspektora u KS danas i juče su isključivo usmjerene na kontrole poštivanja higijensko-epidemioloških mjera, posebno u velikim trgovačkim centrima na području KS, a u skladu sa najavljenim vikendom velikih akcijskih prodaja posljednjeg petka u novembru.

Juče je nadzorima sanitarnih inspektora bilo obuhvaćeno 11 trgovačkih centara na području cijelog Kantona u kojima su inspektori bili sve do kraja radnog vremena, kako bi pratili provođenje higijensko-epidemioloških mjera.

Radi evidentnih odstupanja tokom jučerašnjeg dana izdate su novčane sankcije u ukupnom iznosu od 7.000 KM, odnosno po 3.500 KM za tržne centre Alta i SCC, koje su propisane Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti", odgovorili su nam iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

U dva slučaja inspektori su djelovali preventivnim mjerama koje su izdate Grand Centru Ilidža i Mercatoru na Dobrinji.

"S obzirom na velike gužve koje su bile formirane i ispred objekata pojedinih tržnih centara, asistenciju inspektorima pružali su i pripadnici MUP-a KS", istakli su iz Inspekcije.

Iz KUIP su nam poslali i fotografije na kojima se vidi kako je izgledalo u tržnim centrima nakon dolaska inspekcije i uspostavljanja reda.

Inspektori su istakli da će i dalje pratiti poštivanje higijensko-epideioloških mjera radi čijeg je nepoštivanja do sada izdat 421 prekršajni nalog u iznosu od 725.245 KM, te 1.009 rješenja kojima su naređene korektivne mjere.

Izvor: Radio Sarajevo

Ne propustite