“CRNI PETAK OZBILJNO NAŠTETIO OČUVANJU ZDRAVLJA” Dr Tiodorović ističe da će naredna nedjelja biti IZUTETNO TEŠKA

Region
“CRNI PETAK OZBILJNO NAŠTETIO OČUVANJU ZDRAVLJA” Dr Tiodorović ističe da će naredna nedjelja biti IZUTETNO TEŠKA
Član Kriznog štaba epidemiolog dr Branislav Tiodorović je rekao da je situacija u Nišu ali i u cijeloj Srbiji ozbiljna

Član Kriznog štaba epidemiolog dr Branislav Tiodorović je rekao da je situacija u Nišu ali i u cijeloj Srbiji ozbiljna, vanredna, u pojedinim velikim gradovima u centralnoj Srbiji i Vojvodini - katastrofalna, sa stanovišta popunjenosti bolničkih kapaciteta, stope umiranja koja je veoma visoka.

Za nas nije neočekivana, mi smo rekli da će ove dvije biti veoma teške nedjelje – rekao je Tiodorović.

On je rekao da je za očekivati da i naredna nedjelja bude veoma teška i da će krajem nedjelje doći do jednog laganog smirivanja, prenose Novosti.

– Od polovine decembra možemo da očekujemo smirivanje cjelokupne situacije – dodao je on.

Dr Tiodorović je rekao da sada vidimo opasnost, potpuno neopravdano u ovom Crnom petku.

– Ne znam zašto moramo da prihvatimo ono što je najlošije, a ovo jeste, čak i da je mirna situacija. Pogledajte zemlje na zapadu, Sloveniju npr. tamo nije postojao Crni petak. Ono što se desilo sada ne predstavlja ni jedan promil u smislu ekonomske podrške, a neprocjenjive štete nanosi organizovanosti zdravstvene službe i očuvanju zdravlja – rekao je on.

Moramo da raščistimo šta je najvažnije u ovom trenutku, dodao je on, a najvažnije je zdravlje, čak i po cijenu ekonomije.

– Zaravnjenje krive ne možemo da očekujemo prije polovine decembra – dodao je on i istakao da ćemo do Nove godine imati uočljiviji pad, smirivanje situacije.

Prema njegovim riječima, tek onda kad stigne vakcina možemo da očekujemo smirivanje situacije.

– Moramo da budemo svjesni da ćemo još uvek sve ove mjere da zadržimo. Vjerujem da do proljeća mora da traje cijeli sistem očuvanja ovih mjera. Uz vakcinaciju i postizanje kolektivnog imuniteta možemo da stignemo do jedne kontrolisane situacije – istakao je on.


 

Ne propustite