U zagrebačku Arenu stižu prvi pacijenti, pripremljeno 100 kreveta

Region
U zagrebačku Arenu stižu prvi pacijenti, pripremljeno 100 kreveta
.

U zagrebačku Arenu danas stižu prvi pacijenti.

Koordinator liječničkog tima Arene Zagreb Davor Vagić rekao je da su pripremili 100 kreveta.

Vagić je za Dnevnik HRT-a rekao kako su zajedno s Hrvatskom vojskom i Civilnom zaštitom pripremili Arenu prije tri tjedna, a sada su, sukladno epidemiološkoj situaciji i povećanju broja zaraženih i pacijenata u bolnicama, odlučili da Arena ide u aktivaciju.

"Prvih dana to će najvjerojatnije biti 30 do 40 pacijenata, s tim da smo za sada priredili 100 kreveta s mogućnošću proširenja na 270 kreveta", rekao je i dodao kako su ljudski potencijali planirani za 100 kreveta. 

U stacionar zagrebačke Arene, gdje su priredili 100 kreveta, bit će premješteni pacijenti iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i Kliničke bolnice Dubrava.

Na pitanje hoće li biti dovoljno kapaciteta, odgovorio je kako se nada da hoće.

Rekao je da će u početku dolaziti pacijenti s blažom kliničkom slikom i da je Arena jedna vrsta pomoći bolničkom sustavu jer je riječ o pacijentima koji su pred kraj liječenja i imaju još par dana da se u potpunosti izliječe. Na ovaj način, dodao je, oslobađaju se kreveti u bolnicama za teže pacijente.

Na pitanje što ako se nekom stanje ipak pogorša u Areni, Vagić je odgovorio da je Arena opremljena da može zbrinjavati srednje teške pacijente te da ondje imaju boce s kisikom, radiološku i laboratorijsku opremu, salu za reanimaciju s respiratorom, a u slučaju pogoršanja pacijentovog stanja, prebacit će ga u bolnicu.

Što se tiče medicinskog osoblja koje će raditi u Areni, rekao je da će prva dva tjedna ondje biti liječnici iz KB "Sestre milosrdnice" i troje liječnika iz Hrvatske vojske radi uhodavanja u cijelu priču. Od medicinskih sestara, osim iz Vinogradske, bit će one iz KBC-a Zagreb, Hrvatske vojske i po potrebi iz Psihijatrijske bolnice Jankomir, izvijestio je voditelj liječničkog tima Arena Zagreb.

U slučaju pogoršanja, to će biti zahtjevniji dio, ali tada će ga rješavati. Naglasio je kako ovo rade da bi zagrebačke bolnice mogle rješavati teže slučajeve.

"Pacijenti i dalje imaju moždane ili srčane udare, još uvijek imamo onkološke pacijente i hitnu službu koja ne smije stati. Ovo je baš pomoć u tome dijelu", rekao je.

Sve je pozvao da se pridržavaju novih epidemioloških mjera.

Ne propustite