Šutnja u SAD-u zbog ubistva Fakhrizadeha, Iran optužuje Izrael

Aktuelno
Šutnja u SAD-u zbog ubistva Fakhrizadeha, Iran optužuje Izrael
.

Ubistvo Mohsena Fakhrizadeha, za koga su iranski državni mediji javili da je preminuo u bolnici nakon što su naoružani napadači otvorili vatru na automobil u kome se nalazio moglo bi zakomplicirati sve napore novoizabranog američkog predsjednika Joe Bidena da nastavi politiku detanta s Iranom Baracka Obame.

Iran je uperio prst prema Izraelu, implicirajući da bi ubistvo naučnika moglo biti podsticaj za odlazećeg predsjedsnika Donalda Trumpa.

Iranski  ministar vanjskih poslova Javad Zarif piše u tweetu o "ozbiljnim implikacijama izraelske uloge" i pozvao je zapadne zemlje da prekinu svoje "sramne dvostruke standarde i osude ovaj čin državnog terorizma".

Vojni savjetnik iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Ali Khameneija, najavio je "udar groma po ubicama ovog ugnjetenog mučenika".

- U posljednjim danima političkog života njihovog saveznika (Trumpa), cionisti nastoje pojačati pritisak na Iran i pokrenuti sveobuhvatni rat - piše savjetnik Hossein Dehghan u tweetu.

U stranim prijestonicama vladala je tišina po tom pitanju. Izrael je odbio komentirati. U Sjedinjenim Državama, Bijela kuća, Pentagon, State Department i CIA također su svi odreda odbili komentirati. Bidenov tranzicijski tim također je odbio dati svoj komentar.

Fakhrizadeha su godinama opisivale zapadne i izraelske obavještajne službe kao čelnika tajnog programa stvaranja atomske bombe koji je zaustavljen u 2003. Iran već dugo vremena negira da pokušava stvoriti nuklearno oružje pod krinkom proizvodnje nuklearne energije.

Bez obzira ko je odgovoran za napad, sigurno je da će to eskalirati napetosti između Irana i Sjedinjenih Država u posljednjim sedmicama Trumpovog predsjedništva, prenosi Reuters.

Ne propustite