Ko je bio ubijeni Mohsen Fakrizadeh?

Aktuelno
Ko je bio ubijeni Mohsen Fakrizadeh?
.

Istaknuti iranski stručnjak za nuklearno oružje Mohsen Fakrizadeh ubijen je dok se vozio automobilom u Absardu u blizini Teherana, a zapadni zvaničnici su sumnjali da je bio mozak tajnog programa razvoja nuklearnog naoružanja, međutim, Iran negira njegovu umiješanost.

U izvještaju iz 2011. godine kojeg je podnio UN-ov nadzorni organ nad nuklearnim aktivnostima, Fakrizadeh je identifikovan kao centralna figura u sumnjivom iranskom projektu razvoja tehnologija i vještina potrebnih za atomske bombe te se nakon toga sugerisalo da je možda i dalje bio povezan s tim.

Iran ove tvrdnje nije uvažio, već je prije nekoliko godina priznao Fakhrizadehovo postojanje tvrdeći da je bio vojni oficir koji nije bio uključen u nuklearni program.

Izrael i SAD tvrde da Teheran u tajnosti pokušava ponovno pokrenuti taj projekt, a Iran godinama odbacuje da želi nuklearno oružje.

Ko god da stoji iza napada, sigurno je da će on podići tenzije između Irana, SAD-a i američkih saveznika u regiji u posljednjim sedmicama mandata odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

On je više puta optužio Iran da potajno radi na atomskoj bombi te je povukao SAD iz sporazuma JCPOA između Teherana i svjetskih sila kojima su u vrijeme mandata Baracka Obame Iranu ukinute neke ekonomske sankcije u zamjenu za ograničenje nuklearnog programa.

Međutim, Fakhrizadeh je i u rezoluciji Ujedinjenih nacija o Iranu 2007. godine imenovan kao osoba koja je uključena u nuklearne ili balističke raketne aktivnosti.

Nacionalno vijeće otpora Irana (NCRI) je u maju 2011. godine objavilo izvještaj u kojem se nalazila fotografija Fakhrizadeha s tamnom kosom i bradom. Međutim, nije bilo moguće neovisno provjeriti vjerodostojnost fotografije, piše Reuters.

NCRI je u izvještaju rekao da je Fakhrizadeh rođen 1958. godine u svetom šiitskom muslimanskom gradu Qom. Bio je zamjenik ministra odbrane i brigadni general Revolucionarne garde. Imao je doktorat iz nuklearnog inženjerstva te je predavao na iranskom Univerzitetu "Imam Hussein".

(Izvor: Klix.ba)

Ne propustite