Tegeltija: U BiH neće biti zaključavanja

Bosna i Hercegovina
Tegeltija: U BiH neće biti zaključavanja
.

BiH je naručila 1.230.000 vakcina prtiv koronavirusa

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, nakon sastanka u Doboju rekao je kako BiH neće uvoditi dodatne mjere koje bi značile ograničavanje kretanja građana i rada privrednih subjekata. Kazao je da su aktuelne mjere dugoročne i predvidljive, te da ne postoji potreba za dodatnim naredbama za građane.

- Zaključak i stav, u BiH neće biti dodatnih mjera koje će značiti ograničavanje kretanja građana i rada subjekata. Procjena je takva da su mjere dovoljne i pod kontrolom drže situaciju sa Covid-19, izjavio je Tegeltija.

On je kazao kako su postojeće mjere stabilne, dugoročne i predvidljive.

- Nisu imale velikih promjena, nismo pravili liberalnije mjere, nego se ove duži period primjenjuju i dale su dobre rezultate. Ne postoji potreba za značajnijim dodatnim mjerama, istakao je.

On se zahvalio zdravstvenim radnicima na svemu što su uradili u proteklih devet mjeseci, ali je ponovio da je taj sektor pod pritiskom zbog velikog broja oboljelih.

- Naš zdravstveni sektor je pod pritiskom zbog velikog broja oboljelih, zdravstveni sektor je spreman da prihvati one kojima je potrebna zdravstvena njega, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

- Želim da se zahvalim građanima koji se pridržavaju mjera, zahvaljujem im na njihovom odnosu u posljednje dvije sedmice imamo stabilizaciju broja oboljelih, rekao je Tegeltija.

On je kazao kako će za Covid-19 biti potrebna vakcina, kao i ostatku svijeta.

- BiH je u procesu nabavke, mi smo izvršili nabavku 1.230.000 vakcina. Ona će biti do kraja prvog kvartala. BiH je sposobna i spreman platiti sve to što je potrebno, kazao je.

Tegeltija je istakao i to da će u BiH biti dostupan set različitih vakcina, kao i u ostatku svijeta između ostalog.

Podsjećamo, u Doboju je održan sastanak gdje je analizirano stanje u vezi s pandemijom koronavirusa i njenim posljedicama, koji je sazvan da bi se spriječilo daljnje pogoršanje. Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, premijeri entiteta Fadil Novalić i Radovan Višković te predstavnik Brčko Distrikta BiH.

Također, prisustvuju ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić i pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, javlja N1.

Ne propustite