Znate li koliko dugo treba da se pluća oporave od Covida 19

Aktuelno
Znate li koliko dugo treba da se pluća oporave od Covida 19
.

Prema studiji koju su proveli istraživači sa sveučilišta Radboud, većina kritičnih pacijenata koji su oboljeli od covida-19 pokazuje znakove oporavka plućnog tkiva.

Za istraživanje objavljeno u časopisu Clinical Infectious Diseases, istraživači su pregledali 124 pacijenta koji su se oporavili od akutnih infekcija covida-19. Među njima je 27 pacijenata imalo blagu kliničku sliku, 51 umjerenu, 26 tešku i 20 kritičnu.

Istraživači su podijelili pacijente u tri kohorte - skupinu koja je primljena na jedinicu intenzivne njege, pacijente koji su primljeni na odjel za njegu u bolnicu i one koji su mogli ostati kod kuće, ali su imali stalne simptome te su na kraju zatražili liječničku pomoć.

Studija je procijenila kako su se pacijenti oporavljali tri mjeseca nakon što su preboljeli covid-19. Istraživači su radili CT i test plućne funkcije kako bi vidjeli oštećeno plućno tkivo nakon oporavka od covida-19. Ustanovili su da se plućno tkivo nakon tri mjeseca dobro oporavlja.

Istraživači su primijetili da je preostala oštećenja plućnog tkiva ograničena, a to su najčešće viđali kod pacijenata koji su se liječili u jedinici intenzivne njege. U studiji se navode da su se nakon tri mjeseca od oporavka pacijenti najviše žalili na umor, otežano disanje i bolove u prsima.

"Obrasci koje vidimo kod ovih pacijenata pokazuju sličnosti s oporavkom nakon akutne upale pluća ili sindroma akutnog respiratornog distresa (ARDS), u kojem se tekućina nakuplja u plućima. Oporavak od ovih stanja obično traje dugo. Ohrabrujuće je vidjeti da pluća nakon infekcije covidom pokazuju ovu razinu oporavka", kazao je pulmolog Bram van den Borst.

Pacijenti koje je njihov obiteljski liječnik uputio na kliniku za njegu nakon određenog razdoblja, pokazali su najgori oporavak, navodi se u studiji. U bolnicu su upućeni zbog simptoma koji su dugo trajali.

"Čini se da postoji jasna podskupina pacijenata koji su u početku imali blage simptome, a kasnije su imali dugotrajne poteškoće", rekao je van den Borst.

“Ono što je zapanjujuće je da smo jedva pronašli bilo kakve anomalije u plućima ovih pacijenata", dodao je i poručio da su potrebna dodatna istraživanja.

Izvor:N1

Ne propustite