ZNATE LI KO JE SESTRA SEBIJE IZETBEGOVIĆ? NIKADA JE NE SPOMINJE: Zove se Izeta i udata je za MIRSADA PURIVATRU

Bosna i Hercegovina
ZNATE LI KO JE SESTRA SEBIJE IZETBEGOVIĆ? NIKADA JE NE SPOMINJE: Zove se Izeta i udata je za MIRSADA PURIVATRU
.

Porodica Izetbegović uglavnom preživljava na budžetskim jaslama. Oni koji nisu zaposleni u javnim institucijama ili organima vlasti, kroz svoje kompanije primaju milione KM budžetskog novca.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, predsjedavajući/delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, sa platom od blizu pet hiljada KM i mjesečnim dodatkom koji varira a iznosi oko 700 KM (avgust 2019. - baza CIN-a), ima dvije sestre i, ne manje važno, dva zeta. 

Sabina Berberović (rođena Izetbegović) sa suprugom Mirsadom Berberovićem prije osam godina osnovala je firmu Bihexo. Žurnal je već pisao da je Bihexo jedan od omiljenih dobavljača javnih kompanija. Bihexo je, primjera radi, samo sa sarajevskim ViK-om (Vodovod i kanalizacija) godinama sklapao ugovore vrijedne milione. 

sabina-b

Foto: Sabina Berberović

Bihexo je prošle godine imao promet od pet miliona KM. Samo Sarajevogas dao im je ugovore vrijedne stotine hiljada KM, a i dalje se dobro posluje sa ViK-om. Godišnje ViK-u prodaju opremu za višemilionske iznose. Primjeri tri zadnja vrednija ugovora: oktobar 2019 – ugovor od 900 hiljada KM. Novembar – 750 hiljada. Mart ove godine – blizu 600 hiljada.

Kćerka Sabine i Mirsada Berberovića Nađa Berberović-Dizdarević direktorica je Muzeja Alija Izetbegović – kantonalne javne ustanove u državnoj svojini. Osnovan je 2009. i tada preuzima kadrove, objekte i opremu na korištenje bivšeg depadansa Muzej Alije Izetbegovića – spomen soba koji je egzistirao u sastavu JU Muzej Sarajeva. Osim što se finansira dijelom iz budžetskih sredstava Muzej svake godine dobija razne poticaje od institucija i javnih preduzeća u državnom vlasništvu.

Ministarstava na kantonalnom i federalnom nivou, općina, BH Telecoma, BH Pošte... Tako je BH Telecom u jednoj od tranši za liječenje oboljelih od PTSP-a izdvojio 2.500 KM, pomoć osobama sa invaliditetom 10 hiljada, narodnoj kuhinji 5, ekološkom projektu zaštite i poribljavanja Une 12, a za adaptaciju  i redizajn muzejske postavke u JU Muzej Alija Izetbegović – 25 hiljada.

Ministarstvo kulture i sporta Muzej podržava sredstvima za izdavanje časopisa Emanet, Federalno ministarstvo kulture redovno finansira međunarodnu likovnu koloniju Moj bijeg u slobodu koju organizuje Muzej.

BH Pošta sa tri hiljade KM finansirala je štampanje i izdavanje zbirke ilustrovanih citata Alije Izetbegovića - Poruka sebi na engleskom i turskom jeziku (Zbirku uredila Nađa Berberović-Dizdarević).

Direktorica Muzeja Nađa Berberović-Dizdarević iz budžeta prima osnovnu platu od 1.221 KM, bez dodataka. Kao treća generacija porodice Izetbegović u politici, kandidatkinja je za Općinsko vijeće Općine Stari Grad sarajevo.  

Jasminko Akšamija suprug je druge kćerke Alije Izetbegovića, Lejle. Akšamija je suvlasnik IPSA instituta koji je u 2019. godini imao prihod blizu sedam miliona KM. IPSA institut – konsultanstka kompanija za projektovanje, inženjerske usluge... - dobija izuzetno vrijedne poslove od javnih kompanija, među kojima prednjače Autoceste Federacije BiH. Zetovi porodice Izetbegović se dobro slažu, pa je,pisali smo o tome, Jasminko Akšamija 2013, kao izvršni direktor za investicije BH Telecoma dodijelio Berberovićevoj firmi Bihexo posao vrijedan oko 120 hiljada KM.

ZDRAVSTVO POD KONTROLOM

O tome kako je Sebija Izetbegović, supruga Bakira Izetbegovića, preuzela zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo napisane su stotine tekstova. Samo Žurnal je proteklih godina dokumentovao brojne aktivnosti u sferi zdravstva koje je poduzela generalna direktorica kako bi ovladala važnim institucijama u ovoj oblasti. Jedan od značajnijih poduhvata bio je stavljanje pod kontrolu Medicinskog fakulteta u Sarajevu (gdje kao profesorica, a prema javnom registru, ima osnovnu platu 1.253 KM). Prihodi koje ostvaruje kao direktorica KCUS-a nisu javni. Nakon što je dala ostavku na poziciju u Federalnom parlamentu (ali ne prije nego je spriječila da Mirsad Zaimović zakaže sjednicu na kojoj bi se raspravljalo i o njenom radu), aktivna je u kantonalnom odboru SDA i kadrovskoj komisiji.   

Uspjela je ova mala porodica okupiti (osim umjetnički nastrojene ditrektorice Muzeja Nađe Berberović-Dizdarević) i druge radnike u kulturi. Sestra Sebije Izetbegović Izeta Građević supruga je Mirsada Purivatre, direktora Sarajevo film festivala, svake godine finansijski pomognutog iz budžeta sa različitih nivoa.

izeta-gradjevic


(zurnal.info)

Ne propustite