VOLI LI KORONA SAMO ČISTA PLUĆA ILI UDARA I NA PUŠAČE: Dr Ana riješila nedoumicu - u prvih 2-5 dana od dodira sa virusom smo najzarazniji

Aktuelno
VOLI LI KORONA SAMO ČISTA PLUĆA ILI UDARA I NA PUŠAČE: Dr Ana riješila nedoumicu - u prvih 2-5 dana od dodira sa virusom smo najzarazniji
Dr Ana Stojanović, načelnica odeljenja pulomogije KBC Bežanijska kosa, otkrila je kako se prepoznaje korona upala pluća, šta je to saturacija, ali i praktični savjet poput onog šta da pomirišetew i otkrijete imate li jedan od glavnih kovid simptoma - gubitak čula mirisa!

Dr Ana Stojanović, načelnica odjeljenja pulomogije KBC Bežanijska kosa, otkrila je kako se prepoznaje korona upala pluća, šta je to saturacija, ali i praktični savjet poput onog šta da pomirišete i otkrijete imate li jedan od glavnih kovid simptoma - gubitak čula mirisa!

Dr Stojanović je gostujući u emisiji javnog servisa rekla i da je grip skroz različit od kovida kao i da situacija nije ni približno ista kao kod običnog gripa - stari dobropoznati grip zahvata samo respiratorne organe, a kovid je sistemsko zapaljenje i izaziva promjene u čitavom organizmu, na srcu, bubrezima...

Istraživanja, kaže ona, pokazuju da smo najzarazniji kad mislimo da nam nije ništa odnosno kad nemamo simptome!

- U prvih 2-5 dana od dodira sa virusom smo najzarazniji, pa je važno ispitati kontakte. Potom slijedi groznica, povišena temeperatura, jeza, drhtavica, često, ali ne i uvijek, zatim problemi sa čulom ukusa i mirisa. Ove simptome možete i sami da otkrijete mirišući limun, pomorandžu, šećer, sirće... Kada bolest uzme maha, poslije 5-7 dana, javlja se i osjećaj nedostatka vazduha koji prati malaksalost, obamarlost, probadanje i težina u grudima - objašnjava pulmolog.

Kod korone rendgen daje odgovor a stetoskop ne jer je on odličan kod bakterjskih upala pluća ali ne i kod virusnih. Ona je dodala i da je ova bolest samoizlječujuća, a terapija koja se daje pacijentu samo pomaže da se njegov organizam sam sa njom izbori.

- Da korona voli čista pluća nije tačno. Pušači su u podjednakom riziku kao i svi ostali - naglašava dr Ana i apeluje na sve nas sljedećim riječima: da obratimo pažnju na ponašanje, držimo udaljenost od dva metra, nosimo maske uz važnu napomenu da je potreban kontak duži od 15 minuta da bismo se razboljeli.

(RTS Ordinacija)

Ne propustite