BAKIR IZETBEGOVIĆ: SDA je pobijedila na ovim izborima

Aktuelno
BAKIR IZETBEGOVIĆ: SDA je pobijedila na ovim izborima
Gostujući u dnevniku O kanala, lider SDA i dopredsjedavajući državnog Parlamenta Bakir Izetbegović govorio je o aktuelnim političkim temama u Bosni i Hercegovini.

Gostujući u dnevniku O kanala, lider SDA i dopredsjedavajući državnog Parlamenta Bakir Izetbegović govorio je o aktuelnim političkim temama u Bosni i Hercegovini.

Na početku razgovora, tema je bila audiosnimak razgovora čelnika VSTV-a Milana Tegeltije sa donedavnom članicom VSTV-a Milijanom Buhom koja, sve su prilike, tokom razgovora insistira da njena sestra Sanja Čeger bude imenovana za sudiju Osnovnog suda u Banjoj Luci.

Izetbegović je snimak ocijenio veoma kompromitirajućom. Ovaj slučaj nije dalje komentarisao jer, kako je rekao, gospodin Tegeltija tvrdi da mu SDA pravi neki problem.

- Zaustavio bih se na ovome. Neka javnost ocijeni ovo što smo imali priliku čuti, kazao je.

Međunarodni monetarni fond nudi novi aranžman od milijardu i po maraka sa Bosnom i Hercegovinom. Izetbegović je istakao da je SDA saglasna sa promjenama i reformama koje MMF zahtijeva, ali i sa visinom zaduženja.

- Ovo je čas kada se moramo zaduživati dalje. Dočekati ćemo momenat kada će privreda ponovo pokrenuti svoje kotače. Nadam se da će to biti na proljeće, sa vakcinom koja će biti aktivirana početkom naredne godine. Mislim da će ona već dati takve rezultate da će se privreda naglo pokrenuti, na globalnom nivou, evropskom, a zatim i u Bosni i Hercegovini, ocijenio je Izetbegović.

Kada su u pitanju netom održani Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, SDA je osvojila najviše općina u Federaciji, ali je izgubila općine u Sarajevu. Izetbegović kaže da je takav rezultat kombinacija zamora, krize i nervoze izazvane pandemijom i ekonomskim posljedicama pandemije i aferama.

- SDA je pobijedila na ovim izborima. Imaće oko 270 hiljada glasova, što nikakav poseban pad nije, jer je i izlaznost bila manja. Pale su sve stranke koje su u vlasti. Sve one stranke koje nose ovu krizu. Naši koalicioni partneri su otišli 50 posto, a mi smo otišli 20 posto. HDZ je, čini mi se, 40 posto kalirao. U svim kantonima koji su predominantno bošnjački, SDA je pobijedila. U Federaciji je pobijedila, na nivou države je pobijedila. Najbolje smo prošli u Ze-Do kantonu, a zatim u Sarajevu, pa Tuzlanski kanton a zatim i USK. Sarajevo je drugo po rezultatu. Samo što smo u Sarajevu naučili da imamo osam načelnika i izvanredan rezultat, pa se to vratilo na ovaj prosjek kojeg imamo u Tuzli i u USK, kazao je.

Govorio je i o planovima SDA u naredne dvije godine, do općih izbora.

Naša ruka je pružena svima koji cijene ovu zemlju, i koji žele njen euroatlantski put, reforme i ostalo. Mi ćemo pokušati da jačamo koalicioni kapacitet. To je problem SDA, sve se okrenulo protiv nje. Da i mi radimo neke Dvojke, Trojke, Četvorke, itd, poručio je.

Najavio je i da će SDA krenuti u podmlađivanje.

- SDA mora naći odgovor za urbane sredine. Mi jesmo pobijedili u nizu općina, u Brčkom, Visokom, Banovićima, Živinicama, itd. Odlično je to, ali odavno smo odustali od Tuzle, u Zenici nas je po drugi put porazio Kasumović, u Bihaću po drugi put gubimo, a ovaj put smo u Sarajevu izgubili niz tih centralnih općina, kazao je.

Prokomentarisao je i izbornim prevarama u Srebrenici. Kaže kako se na dan izbora dobar dio Srbije preseli u Srebrenicu.

- I pored toga, niz je manipulacija koji dolazi sa one strane Drine. Krajnje vrijeme je da CIK sa Tužilaštvom uradi dobar posao i onemogući te stvari koje se iz ciklusa u ciklus ponavljaju u Srebrenici, istakao je.

Kada je u pitanju pobjeda Joea Bidena na predsjedničkim izborima u SAD-u, Izetbegović kaže da Bosna i Hercegovina može očekivati američku pomoć, ali da ne treba očekivati da će naša zemlja biti prva stvar kojoj će se Biden okrenuti.

- On će sigurno pomoći da se jedan novi interes ostvari u odnosu na BiH, i tu šansu ne smijemo propustiti.

Pogledajte cijeli razgovor.

(Oslobođenje)

Ne propustite